"1 milliós fizetés kell az orvosoknak"

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke, Kincses Gyula szerint a hálapénz elleni küzdelem első lépése a béremelés kell, hogy legyen.

A hálapénz intézménye az egyik égető probléma, amire a Magyar Orvosi Kamara frissen megválasztott elnöke szeretne megoldást találni. "Ez ellen egy eszközzel nem lehet küzdeni, többre van szükség. Az első a béremelés, méghozzá egy tisztességes, egylépcsős, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok ki lettek emelve, meg lettek becsülve. Pár éven belül el kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen a szakorvosi alapbér" - mondta Kincses Gyula az Indexnek egy élő videóinterjúban.

Megbénulhat a kórházi ellátás itthon Nem vehetnek fel új embereket az igazgatók a fenntartó utasítása alapján, pedig egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány. Az egyik kórházvezető azt mondta: gyakorlatilag megbénulhat az ellátás. Részletek itt.

Véleménye szerint ezenkívül ahhoz, hogy megszűnjön a hálapénz, meg kell vizsgálni az igényt a személyes, vásárolt szolgáltatásokra is. "Ki kell mondatni a társadalombiztosítási törvénnyel, hogy az ellátást ingyen a munkarend szerint beosztott orvosok nyújthatnak - folytatta a MOK elnöke. - Ha valaki nem ezt szeretné, az többletszolgáltatásnak számít, amelyet legálisan, számla szerint, akár egészségpénztárból kiegészítő biztosítással is megvásárolhat."

A hálapénz felszámolásához a legfontosabb lépés az orvosok fizetésemelése. Fotó: iStock
A hálapénz felszámolásához a legfontosabb lépés az orvosok fizetésemelése. Fotó: iStock

Kincses Gyulától egyébként megkérdezték azt is, hogy ő maga fogadott-e el valaha hálapénzt. Erre azt válaszolta, hogy farizeus dolog lenne azt állítania, hogy nem, hiszen 1990-ig egy műtétes szakmában dolgozott, amelyben ez általános gyakorlat volt. "Őszintén tudom mondani, hogy amikor egy beteg megkérdezte, doktor úr, mivel tartozom, az volt a válasz, hogy semmivel. Ha ennek ellenére akart adni, a mondás úgy szólt, hogy beteggel nem szabad verekedni" - fűzte hozzá.

Azt is mondta, hogy akkor tud a miniszterrel, államtitkárral érdemben tárgyalni, ha az orvosok támogatják az elképzeléseit. De úgy látja, a szakmából egyébként is egyre többen szólalnak fel a hálapénz ellen, ezért optimista a jövőt illetően.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő