17 órát várt egy olasz fiatal a Honvédkórházban

HáziPatika

Trombózisgyanúval került egy olasz fiatal a Honvédkórház sürgősségi osztályára. Úgy tudni, 17 órát várt, de végül nem tudta meg, mitől gyulladt be a lába.

Újabb botrány a Honvédkórházban

Trombózisgyanúval került a Honvédkórház sürgősségi osztályára egy olasz fiatal. Vele volt egy magyar tanárnő is, aki a hvg.hu-nak leírta kálváriájukat. A cikkből kiderül, hogy a történet főszereplője egy olasz diák, aki az Erasmus+ program keretében itt végzi szakmai gyakorlatát, egy budapesti szállodában dolgozik. Kedd reggel a fiú jelezte, van egy növekvő piros folt a lábán, a szállodában megvizsgálta egy orvos, aki azt mondta, trombózisgyanú miatt azonnal menjen kórházba.

17 órát várt a Honvédkórházban egy olasz fiatal, Honvédkórház betegellátás orvoshiány trombózis kórház
17 órát várt a Honvédkórházban, de nem derült ki, mi baja

"Taxival bevittük a Honvédkórház sürgősségi osztályára, ahol egy óra várakozás után megvizsgálta egy orvos, majd közölte, ő nem tudja eldönteni, hogy ez trombózis-e. Azt mondta, üljünk le és várjunk, amíg jön egy szakorvos. Ez nagyjából délelőtt fél tizenegykor történt."

14 óra várakozás után ment oda valaki

Éjfélkor, 14 óra várakozás után a tanárnő odament a sürgősségi információs pulthoz, ahol kijelentette, inkább hazaviszi trombózisgyanús diákját, hogy legalább normális körülmények között tudjon aludni, majd reggel ismét megpróbálkoznak az orvosi ellátással - de nem a Honvédkórházban. "A műszakvezető nővér azt mondta, várjunk, inkább ne vigyem haza a fiút, nemsokára ránk kerül a sor, már az orvost is kijelölték, maga a főorvos jön majd. Hozzátette, jók az esélyeink."

Az olasz diák és a tanárnő összesen 17 órát töltött a Honvédkórház sürgősségi osztályán, elsősorban a folyosón, várakozással. Ez idő alatt történt egy vérvétel, amelyet kiértékeltek és megállapították, hogy nem tudják, mi okozza a gyulladást, de szerencsére a trombózist kizárták.

Újabb óra telt el várakozással, amikor hajnali 1-kor a tanár újra megkérdezte a nővért, hogy még mindig jók-e az esélyeik. "Legnagyobb meglepetésemre a nővér elkezdett hangosan gondolkozni, majd közölte, hogy a vérvizsgálatot akár most is megcsinálhatják. A srácot behívták és vért vettek tőle. Erre a háromperces műveletre 15 órát vártunk" - írta le a tanár, aki betegével ezután ismét kiült a folyosóra, ugyanis azt mondták nekik, a vérvizsgálat eredményére 2 órát kell várniuk. "Itt egy kicsit összerogytunk, de hősiesen vártunk tovább."

Nem tudták megmondani, mi a gond

Később behívták a diákot vizsgálatra, majd közölték, hogy nem trombózis, a vérvizsgálat ezt kizárta. De azt nem tudták megállapítani, hogy mi okozza a diák lábában a gyulladást. "Kapott antibiotikumot és pontban hajnali háromkor elhagytuk a kórházat."


"Az csak hab a tortán, hogy amikor kiderült, baj van a sráccal, az olaszországi tanára vett egy repülőjegyet, felült egy Milánó-Budapest-járatra, leszállt és megkérdezte, hogy mit mondott az orvos. Mondtuk neki, hogy még semmit, mi változatlanul a sürgősségin ülünk. A reptérről odajött taxival és velünk várt hajnali 3-ig. Amikor jöttünk ki, azt mondta, most nagyon megnyugodott, mert eddig azt hitte, az olasz egészségügynél nincs rosszabb."

A sürgősségi osztály egyik orvosa név nélkül azt mondta a lapnak - megerősítve a történteket -, hogy nagyon sajnáljuk az esetet, de ennyi emberrel és ilyen körülmények között ez bármikor megtörténhet újra és újra.

Mit mond a kórház?

A lap ezután megkereste a kórházat, de végül a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától kaptak egy levelet, amit változtatás nélkül közöltek. "A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumban a betegek ellátása nem érkezési sorrendben történik, hanem az állapotuk súlyosságának függvényében. 2018. július 10-én a délelőtti órákban a megkeresésében említett külföldi fiatalember egy korábbi sérüléssel, és napok óta fennálló panaszával jelentkezett a Honvédkórházban. A jelentkezését követően azonnal elvégzett állapotfelmérés eredménye nem indokolta a soron kívüli, sürgősségi ellátást. A férfi jelentkezésének időpontjában rajta kívül közel 100 beteg várakozott a Centrumban, akik közül 45 beteg - súlyos sérülésükből, kritikus állapotukból kifolyólag - haladéktalan orvosi ellátás, illetve közvetlen beavatkozást igényelt. A férfin - a sérülésének és állapotának megfelelően - a szükséges vizsgálatokat a kórház orvosai elvégezték. A várakozási idő hosszúságát az érintett személy sérülésénél súlyosabb esetek ellátása, adott esetben életmentő beavatkozások végrehajtása indokolta" - írták.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső