10 ezer beteg eltűnt a várólistákról

HáziPatika

Alig két hónap alatt harmadával csökkent a várólistákon szereplő betegek száma. A drasztikus csökkenés mögött egy új jogszabály áll, ami miatt az előjegyzési listán szereplők száma emelkedett meg jelentősen.

Március óta több mint tízezer fővel csökkent az orvosi beavatkozásra várók száma - összesítette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait az mfor.hu. Jelenleg 26 353-an várnak valamilyen orvosi beavatkozásra, ami harmadával kevesebb a két hónappal korábbinál. Csípőprotézisre jelenleg 3352-en várnak a márciusi 5161 beteg után, a szürke hályog műtéteknél pedig 11 210 után 8887 fősre apadt a várakozók száma.


A páciensek átsorolásával javultak a számok

Ilyen mértékű csökkenést eddig nem figyelhettünk meg, a hosszú várólisták problémáját persze nem számolhatták fel varázsütésre. Minden jel arra utal, hogy bár áprilistól új jogszabályok léptek életbe a várólistákra vonatkozóan, ez egyelőre csak a páciensek "átsorolásában" mutatkozik meg. A NEAK adatai szerint a várólisták csökkenése mellett a többszörösére emelkedett az előjegyzési listákon szereplők száma. Korábban 3-4 ezren szerepeltek ezeken a listákon, jelenleg azonban már több mint 11 ezer pácienst tart nyilván a rendszer.

Rövid idő alatt harmadával csökkent a várólistákon szereplő betegek száma. Fotó: 123rf
Rövid idő alatt harmadával csökkent a várólistákon szereplő betegek száma. Fotó: 123rf

Drasztikusan nőtt például a diagnosztikus szívkatéterezésre előjegyzettek száma, jelenleg 1244 pácienst jelez a NEAK adatbázisa, míg a korábbi években a 100-at se érte el. A térdprotézis műtéteknél pedig néhány hónap alatt 590-ről 1285-re emelkedett a betegek száma. 

A NEAK áprilistól léptetett életbe szigorításokat a várólistákkal kapcsolatban. Az új ellenőrzés értelmében büntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a beteget. Ha pedig egy pácienst a számára eredetileg foglalt időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg nem tisztázódik, milyen okból történt az előresorolás. Ha nem sikerül igazolni az átsorolást, az intézmények pénzbüntetésre is számíthatnak. 

Tovább csökkenhetnek a várólisták

Új funkcióval egészül ki hétfőtől az intézményi várólistarendszer, az előjegyzésekben a sorrendiség érvényesül. Egyes esetekben akár szankciókat is kiszabhat a kórházakra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

A lapnak nyilatkozó, egészségügyben dolgozó forrás szerint az új rendszer az egészségügyi intézményeknek és a NEAK munkatársainak is sok plusz feladatot jelent. Ráadásul a betegek is a nekik szimpatikus orvosokhoz ragaszkodnak a legkorábbi időpont helyett, ami további problémákat okoz a rendszerben. A megszólaló szerint azonban pozitív, hogy a rendszer nagyobb odafigyelésre ösztönzi az orvosokat, sőt, néhány helyen már vannak a várakozási idők csökkenésére utaló jelek is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső