-3° - +6°
Kettős front

10 betegből 4 sérül az ellátás során

HáziPatika

Az alap- vagy a járóbeteg-ellátásban tíz betegből négy sérül az ellátás során.

A betegbiztonság nagyon sok paraméterből áll. Különbözik a nagy centrumok, az alapellátás, de az országok között is - idézi az infostart.hu Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, aki a betegbiztonság világnapja alkalmából tartott konferencián beszélt. A rektor elismerte, hogy nem kívánt hibák a legmagasabb ellátási szinten is vannak, majd arra is emlékeztetett, hogy sok más szakmával ellentétben az egészségügyben egy kis hiba is végzetes lehet. Merkely úgy fogalmazott, hogy a betegbiztonság "népegészségügyi probléma".

A betegbiztonság "népegészségügyi probléma".
A betegbiztonság "népegészségügyi probléma". Fotó: iStock

"Az ellátás következményeként kialakult események - egészségkárosodás vagy életminőség-romlás - szerepelnek a tíz vezető halálok között" - ezt már Lám Judit, a SOTE-n működő egészségügyimenedzser-központ igazgatóhelyettese mondta el a konferencián. Mindehhez Belicza Éva, a központ betegbiztonsági tanszéki csoportjának vezetője hozzátette, hogy ezen esetek jó része, fele-kétharmada megelőzhető lenne, hiszen az adott eljárások, módszerek már ismertek.

Meghalt a beteg, de nem indult vizsgálat - korábbi cikkünkért kattintson!

Lám Judit szerint az ellátás közben kialakult problémák a diagnózisból, a nem megfelelő gyógyszerrendelésből és a nem megfelelő gyógyszeralkalmazásból származnak.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső