Kis kedvencek

Hogyan váljunk felelős gazdivá?

HáziPatika

Ha kisállatot tartunk, gazdagabbá válnak a mindennapjaink - ugyanakkor a felelősségeink köre is jócskán bővülni fog.

Amikor úgy döntünk, hogy egy kisállattal kötjük össze az életünket, a nyilvánvaló előnyök számbavétele mellett (hiszen akár kutyát, akár macskát vagy, mondjuk, nyulat választunk, mindig lesz társaságunk, mely társaság elevenséget, szépséget és melegséget fog csempészni a mindennapokba) sosem szabad elfelejteni, hogy az állat testi és lelki jóllétének biztosítása innentől hosszú-hosszú éveken át a mi felelősségünk lesz. Akármilyen állatról van is szó, egyszerre több tényezőt kell figyelembe vennünk ehhez - most a macskákon keresztül mutatjuk be mindazt, amire egy felelős gazdinak okvetlenül gondot kell fordítania.

A legfontosabb tanácsok macskásoknak - részletek!

 A lakókörnyezet

A macskák uralni fogják a teret, amelyben élniük adatik. Kijelölhetünk nekik például fekvőhelyet, sőt vehetünk akár ránézésre szuperkomfortos, esztétikus macskaágyat is, ám semmi sem garantálja, hogy ezekben fog aztán heverészni a négylábú. Lehet, hogy a fürdőszoba jócskán kikopott szőnyege, lehet, hogy a hűtő teteje lesz neki inkább rokonszenves, de leginkább a mi ágyunk - ez pár nap vagy hét alatt kialakul, mi pedig engedjük őt lehetőleg szabadon dönteni.

Macskabiztossá kell tenni a lakást
Macskabiztossá kell tenni a lakást. fotó: iStock

Mivel a legtöbb macska nagyon szereti a magasból szemmel tartani a birodalmát, mindenképp jó döntést hozunk, ha biztosítjuk valahogy a számára a magasba jutás lehetőségét. Amikor pedig már kialakultak ilyetén szokásai, preferenciái, már csak biztonságossá kell tennünk azokat a zugokat, ahol előszeretettel megfordul. Vagyis figyelni kell rá, hogy ne maradjanak nyitva ablakok ott, ahonnan esetleg kieshet, illetve olyan ajtók, amelyeken át kiszökhet és elkavarodhat a külvilágban. Takarjuk valahogy el a vezetékeket, hogy még véletlenül se azok tépkedésével múlassa az időt, és ellenőrizzük, hogy nincs-e bennük törés vagy egyéb hiba (ami egyébként ránk is veszélyes). És ahogy egy kisgyereknél, úgy a macska esetében is nagyon ügyeljünk rá, hogy semmiképp ne férhessen hozzá a gyógyszereinkhez vagy bármi egyéb, számára mérgező anyaghoz, amilyenek például a tisztítószerek vagy éppen bizonyosfajta növények.

Ha a macska kijár a lakásból, és tartunk tőle, hogy akár el is kóborolhat, akkor a chipezés is ajánlott, mert így könnyebb lesz a nyomára bukkanni. Annak eldöntése pedig, hogy egy macska mennyit és hogyan járhat ki a zárt térből, szintén a mi felelősségünk, hiszen tudnunk kell, hogy az egyéb állatok, illetve például a járművek szempontjából mennyire biztonságos a hely, ahol élünk. Ennek tudatában határozhatjuk meg aztán kisállatunk szabadságának határait - hozzászoktathatjuk például (ha kiscicakorban megkezdjük a tréningezést) a pórázhoz. Ne felejtsük el továbbá azt sem, hogy a macskát akkor is biztonságban kell tudnunk, ha el kell vinnünk valahová: ezekre az esetekre be kell szereznünk egy megfelelő méretű hordozót.

Az alaptermészet

Minden állat más és más, ezért nem várhatjuk el tőlük ugyanazt. Egy kutya általában szeret sokat és aktívan játszani, sétálni vagy épp úszni menni, sőt kifejezetten családcentrikus is lehet, a macskák esetében viszont nem nagyon számíthatunk ezekre. Ha aludni akarnak, vagy egyedül szeretnének lenni (és biztosak lehetünk benne, hogy sokszor lesznek ilyen vágyaik), akkor hagyjuk őket békén, vagyis ne ölelgessük-babusgassuk a cicát, ha láthatóan nincs ehhez kedve, és szóljunk rá családtagjainkra is, ha épp rá akarják erőltetni szeretetüket az ettől idegenkedő állatra. Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy életük ne legyen teljesen eseménytelen: kísérletezzük ki, milyen fajta játékot szeretnek űzni, és ezt, ha lehet, mindennap játsszuk is velük az aktívabb óráikban, hogy se szellemileg, se fizikailag ne lustuljanak el. Ha pedig több macskát szeretnénk egyszerre tartani, akkor nagyon körültekintően járjunk el: a lakóhelyünk méretén túl az állatok neme, fajtája, életkora és személyisége is mind beleszól ebbe a döntésbe, amit úgy kell végiggondolnunk, hogy állatkáink lehetőleg stresszmentes, boldog és gazdag életet tudjanak élni aztán egymás társaságában. 

Mivel a macskák sokkal jobban elvannak egyedül, mint a kutyák, akkor is jó választást jelenthetnek, ha sűrűn járunk el otthonról, azt azonban észben kell tartanunk, hogy ők is társas lények, akik ha megkedveltek minket, igényelni fogják a társaságunkat, nekünk pedig biztosítanunk kell számukra a tartalmas közös perceket.

Az étrend

A macskák válogatósak lehetnek, továbbá fajtától, szőrtípustól és érzékenységektől függően specifikus étrendre lehet szükségük - erre fel kell készülnünk. Tudnunk kell továbbá, hogy a kiscicáknak és a felnőtt macskáknak más és más étrendre van szükségük, és hogy egyszerre kell biztosítanunk számukra a szükséges tápanyagokat, ugyanakkor pedig megakadályozni az egészségüket súlyosan károsító elhízást. Legjobb, ha egyeztetünk az állatorvossal a táplálásukról, de míg idáig eljutunk, vizes és ételes táljukat mindenképp helyezzük egy csendesebb zugba, ami jó messzire van az alomtól, hogy komfortosan tudjanak falatozni. 

Az egészség

Akár lakáscicáról van szó, akár kertekben kalandozó jószágról, az életformájához és a korához illő védőoltásokra (egyebek mellett a macskaleukózis ellen) feltétlenül szüksége lesz, ahogyan féreghajtó vagy egyéb paraziták elleni tablettákra is. Ehhez bátran kérjük az állatorvos segítségét, és persze szakemberre lesz szükségünk az ivartalanításukhoz is, amelyet (ha csak nem vagyunk tenyésztők) a már így is nehezen kezelhető túlszaporulat miatt mindenképpen ajánlott elvégeztetnünk. Ha már mindezeken túlestünk, akkor is vigyük macskánkat évente egyszer vagy kétszer állatorvosi kontrollra, ha semmilyen problémát nem észlelünk nála: nem árt ugyanis, ha szakértő is ránéz olykor állatunk szőrzetére, füleire, fogaira, illetve ellenőrzi a súlyát. 

Ha pedig megsérül a kisállat, vagy rosszul érzi magát, hány, illetve bármilyen egyéb, számunkra is nyilvánvaló baja van, akkor ne késlekedjünk: hívjuk fel minél előbb az állatorvost, és járjunk el a tanácsai szerint. Mindez persze azt is jelenti, hogy bele kell kalkulálnunk az életünkbe a kisállatunk esetleges kezelésének, ellátásának költségeit is.


A mindennapos gondozás

A macskák általában élnek-halnak a tisztálkodásért, ami megkönnyíti az emberek dolgát, de a felelős gazdinak olykor így is át kell kefélnie állatkája szőrét, vágnia kell a körmét, illetve meg kell fürdetnie az állatot. Ezekért nem feltétlenül fog lelkesedni a cica, ám haragvó kedélye miatt még nem mondhatunk le az ápoltságáról - éppúgy, ahogy a rendszeres alomtisztítás, az ivóvizének cserélése és az ételes táljának kitisztítása is kötelező feladatunk, ha nyugodt mindennapokat akarunk biztosítani neki. Arra is gondolnunk kell továbbá, hogy ha hosszabb időre elutazunk, valakinek ugyanúgy el kell végeznie ezeket a feladatokat - lehetőleg ne az utazás előtt egy-két nappal kezdjük csak végiggondolni hát, hogy melyik rokonunk vagy barátunk lenne alkalmas rá. És ha már szóba került az idő: macskánk, ha minden jól megy, legalább egy évtizeden át a társunk lesz - alkalmazkodjunk hát igényeihez, amíg csak a józan ész szerint ez elfogadható, hiszen túl hosszú időről van szó ahhoz, hogy közösen pergetett napjainkat mindkét fél számára fájdalmas konfliktusok béleljék ki.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag