Hangok, melyek rohamot okozhatnak macskáknál

Olyan hétköznapi hangok, mint az alufólia zörgése vagy egy kerámiatányérhoz koccanó fémkanál hangja is aggaszthatják a cicánkat. Kutatások szerint bizonyos hangfrekvencia rezgései az idősebb macskák esetében egyenesen rohamokat okozhatnak.

Jó ideig nem dokumentálták ezeket a hatásokat, ezért a gazdik a rohamokat gyakran a macskák öreg korával magyarázták. Egyelőre azt, hogy milyen gyakran érinti az állatokat a jelenség, még nem tudják a szakemberek, de abban biztosak, hogy gyakoribb, mint gondolnánk. A médiában "Tom és Jerry szindrómaként" kezdték emlegetni a jelenséget, utalva a híres rajzfilmmacskára, a kutatók pedig FARS-nak (feline audiogenic relfex seizures) nevezik.

A FARS az idősebb cicákat érinti
A FARS az idősebb cicákat érinti

A FARS az idősebb cicákat érinti: egy erről szóló tanulmány szerint a 15 éveseket, illetve az ennél is öregebbeket. Bár a jelenséget még tanulmányozzák, az első kutatásoknál körvonalazódott, hogy az érintett macskák csaknem egyharmada Birman fajtájú. A kutatásban csaknem száz cicát vizsgáltak meg, voltak közöttük hímek és nőstények is, illetve olyanok, akik részben vagy teljes egészében süketek.

A macskák hallása más, mint az embereké: olyan hangokat is érzékelnek, amelyeket gazdáik nem, éppen ezért a különböző hétköznapi háztartási zajok is eltérő hatással lehetnek rájuk, mivel ezek különböző rezgéseket bocsátanak ki magukból. A FARS-ra jelenleg még nem létezik semmilyen gyógymód, de bizonyos, a rohamokat gátló, illetve csökkentő gyógyszerekkel kordában tartható, kezelhető a cicák állapota.

Kell-e fürdetni a macskát? Részletekért kattintson!

A FARS eredetét, lehetséges gyógymódját folyamatosan vizsgálják a szakemberek, így a következő években a kezelés területén fejlődés várható.

Forrás: petMD

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: