Kis kedvencek

Az ivartalan kandúroknak más étrendre van szükségük?

HáziPatika

Ivartalanítás után kandúrunk változni fog, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ehhez, hogy kedvencünk megőrizhesse erejét és egészségét.

Noha az ivartalanítás elvégeztetésével mind a nőstények, mind pedig a kandúrok esetében jó teszünk, hiszen így nem segítjük elő a fajta túlszaporodását (és ezzel a menhelyekbe vagy egyszerűen az utcára kerülő, gazda nélkül maradó, végül bizonyos esetekben, más megoldás nem lévén, elaltatott cicák számának növekedését), a hímek esetében talán valamivel több előnyt tudunk felsorolni. Az ivartalanított kandúrok ugyanis kevésbé lesznek agresszívak, ami azt jelenti, hogy ha kijárnak a házból (vagy a háztartásban együtt élnek más macskákkal), akkor nem fognak annyit verekedni, amivel értelemszerűen az ilyenkor szerezhető sérülések száma is csökken.

Mit tudunk rosszul az ivartalanításról?

A hazai állattartás egyik legelkeserítőbb pontja az ivartalanítás kérdése. Adatok szerint a háziállatok mindössze 5-10 százaléka ivartalanított, ez pedig rendkívül alacsony szám. Az ivartalanítás-ellenesség mögött a legtöbbször tévhitek és félinformációk állnak. Kattintson a részletekért!

Kevésbé érez rá majd továbbá igényt, hogy vizeletével megjelölje a területét, ha pedig olykor mégis megteszi, akkor ennek jóval kevésbé lesz átható a szaga, ami egy lakásban enyhén szólva nem elhanyagolható szempont. Ha pedig kijár, akkor nem fog olyan messzire elcsatangolni a háztól - hiszen ezeket a kalandos túrákat elsősorban a párzásra hajlandó nőstények ígérete motiválja. Mivel azonban ezeknek a viselkedési mintáknak egy része nemcsak ösztönös, hanem tanult is lehet, érdemes az ivartalanítást 5-6 hónapos korban, de legalábbis a kandúr egyéves kora előtt elvégeztetni, hogy érvényesülhessenek a pozitív hatások. Kandúrok esetében egyébként a beavatkozás jóval egyszerűbb, mint a nőstényeknél: általános altatásban végzik igen rövid idő alatt: általában legfeljebb negyedórát töltenek a cicák bódulatban, és szinte mindig haza is vihetjük őket egyből a beavatkozás után. A gondoskodás ezzel azonban még nem ért véget.

Kisebb adag, fittebb kandúr

Tény, hogy sok kandúrnál megfigyelhetőelhízásaz ivartalanítás után, pedig maga a beavatkozás (illetve a belőle következő hormonális változások) önmagukban nem okoznak elkerülhetetlenül ilyen változást. Az elhízás pedig hosszú távon náluk is igen veszélyes az egészségre, hiszen szív- és májproblémákat, daganatos betegségeket, ízületi problémákat és cukorbetegséget okozhat (utóbbi kétszer olyan gyakori a kandúrok, mint a nőstény macskák körében). A legtöbb vonatkozó vizsgálat szerint nem az áll elsősorban a jelenség mögött, hogy a kandúrok nyugodtabbak, kevésbé játékosak, netán egyenesen lustábbak lennének a beavatkozás után. Így az egyetlen lehetséges magyarázat az marad, hogy a táplálékuk típusán és a fogyasztás módján múlnak a pluszkilók.

Ivartalanítás után a macska étvágya is megnő. Fotó: 123rf
Ivartalanítás után a macska étvágya is megnő. Fotó: 123rf

Noha a nőstény macskák testén alapvetően több a zsír, az ivartalanítást követően mégis inkább a kandúrokra jellemző, hogy nagyobb mennyiséget kezdenek enni, ami egy idő után értelemszerűen az ő zsírrétegüket formálja jelentékenyebbé. Akár másfélszer annyit is hajlamosak elfogyasztani ilyenkor, amitől hamar megnövekedhet a testsúlyuk - vagyis nagyon nem jó ötlet, ha egyszerűen csak elől hagyunk nekik egy nagyobb adag macskaeledelt, amelyből szabadon falatozgathatnak a nap folyamán, amikor csak kedvük szottyan rá, mert számíthatunk rá, hogy az egészségesnél gyakrabban fog kedvük szottyanni. Ne hagyjunk hát elöl nekik ételt, hanem adjunk inkább enni nekik többször egy nap, ha lehet, meghatározott időpontokban. Az étel mennyisége pedig a korukhoz és aktuális súlyukhoz igazított legyen.

Hasznos zsírok és víz

Az ivartalanított kandúrok étrendjét azonban nemcsak a mennyiség szempontjából szükséges átgondolni, hanem összetevőiben is. Több szempontot is figyelembe kell venni, amelyek közül az első tehát az, hogy a kandúr ne hízzon el, viszont meg is kapja a számára hasznos tápanyagokat, amelyektől erős, eleven és egészséges marad. Ennek megfelelően jó, ha az elé kerülő ételben a szokásoshoz képest több a fehérje, mert ettől izmot növelnek majd, nem pedig zsírréteget. Mindeközben a táplálék legyen rostokban is dús, hogy elfogyasztása után telinek érezzék a gyomrukat, és ne járjanak vissza pár óránként hangosan ételt követelni. A telített zsírokat és a szénhidrátokat kerülni kell, de például a csirkeolaj vagy a halolaj (az omega 3 zsírsavak okán) hasznos a számukra. Kevesen gondolnak ugyanis rá, de az ivartalanított kandúroknál bőrproblémák is jelentkezhetnek (elsősorban szárazabb bőr), mert jellemző lehet rájuk a kevésbé alapos tisztálkodás - ezt a problémát azonban a gondosan összeállított étrenddel, leginkább speciálisan a számukra készített tápokkal úgyszintén meg lehet oldani.


Végezetül az ivartalanított kandúroknak sok vizet kellene inniuk, hogy elkerüljék a kövesedést és egyéb problémákat, ám tapasztalatok szerint nem isznak valami lelkesen, úgyhogy ha tehetjük, helyezzünk el több vizes tálkát is a számukra, hogy bele-beleakadjanak egyik pontról a másikra ődöngésük során, és cseréljük ezekben gyakran a vizet, hogy mindig friss legyen. Az ivartalanított kandúrok számára készített nedves macskaeledelek ebből a szempontból is jó választást jelenthetnek, hiszen ezek nagy része víz - ami azt is jelenti, hogy kevesebb bennük a kalória, így ezekkel a kandúr súlyának kontrollja is egyszerűbben megoldható.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag