Az alsó húgyúti megbetegedések tünetei és kezelése macskáknál

Idiopatikus alsó húgyúti megbetegedés (FLUTD) a gyűjtőneve azon megbetegedéseknek, amikor vér jelenik meg a vizeletben, továbbá nehézkessé vagy lehetetlenné válik a vizelés.

Az idiopatikus húgyúti betegségeket és a húgyhólyag gyulladását a legtöbb esetben csak akkor diagnosztizálják, amikor a veseköveket eltávolították, illetve megszűntek a húgyutak egyéb fertőzései. Ugyanazon tünetek jelentkeznek teljesen eltérő fertőzések esetében, éppen ezért a kórok feltárása sokszor nehézségeket okozhat. Ennek oka, hogy a macskák húgyúti rendszere a különböző kórokozókra nagyon hasonlóan reagál.

A betegség előfordul nőstény macskák és kandúrok esetén is. Bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban 1 és 4 év közötti állatokban. 1 évnél fiatalabb és 10 évesnél idősebb macskáknál azonban nagyon ritka.

Az alsó húgyúti megbetegedések tünetei

  • nehéz, fájdalmas vizelés
  • véres vizelet
  • abnormálisan gyakori vizelés
  • szokatlan helyeken pisil a macska
  • a húgycső elzáródása miatt egyáltalán nem tud a macska pisilni
  • megvastagodott, kemény a húgyhólyag fala - ezt az állatorvos a fizikai vizsgálat során általában kitapintja
  • egyes állatoknál az emberi ún. interstitialis cystitishez hasonlatos tünetek alakulnak ki

Az alsó húgyúti megbetegedések okai

Milyen tünetekről ismerhető fel a calicivírusos nátha macskáknál? Részletek itt.

Sok lehetséges kiváltó ok ismert, a már említett interstitialis cystitis során is kialakulhat, de kórokozók sokasága, például a calicivírus , a gamma herpesvírus is előidézheti. Általában a felső húgyúti fertőzések során nem mutatható ki nagy számú baktérium, illetve fehérvérsejt a vizeletből (utóbbi a szervezetben továbbélő fertőzést jelzi). Az állatokat ért stressz komoly szerepet játszik a betegség kialakulásában, mivel az állat legyengült immunrendszere miatt könnyebben kapja el a fertőzést társaitól - de nem lehet elsődleges tényezőnek tekinteni ezt sem.

Tünetként az abnormálisan gyakori vizelés is felhívhatja a figyelmet az alsó húgyutak megbetegedésére
Tünetként az abnormálisan gyakori vizelés is felhívhatja a figyelmet az alsó húgyutak megbetegedésére

Az alsó húgyúti megbetegedések diagnózisa

Az állatorvos differenciáldiagnózist végez: elkülöníti az állapotot különböző anyagcserezavarral járó betegségektől, melyek közül a vesekövesség és a különféle kóroktanú elzáródások előfordulása nagyon gyakori. Vizeletelemzésre és vérvizsgálatra van szükség, hogy meghatározzák, bakteriális eredetű-e, esetleg gomba vagy egyéb parazita okozza a fertőzést.

A részletes, mindenre kiterjedő fizikális vizsgálat segít meghatározni, hogy fizikai trauma, veleszületett anatómai eltérések, idegrendszeri zavarok vagy esetleg egyszerű elzáródás áll-e a háttérben. A húgyhólyagban levő kövek mennyisége röntgen- és ultrahangvizsgálattal határozható meg gyanús esetekben. Az orvos ún. citoszkopiát is végezhet, mellyel a húgyutakban található cisztákat, köveket vagy polipokat tudja megvizsgálni.

Az alsó húgyúti megbetegedések kezelése

Ha nem záródott el teljesen a macska húgycsöve, akkor járóbeteg ellátásban kezelhető, bár a fent említett differenciáldiagnózis kialakításához sokszor szükséges a kórházi körülmények biztosítása. Azon állatok részére, amelyeknél a húgycső elzáródását okozó kristályok (ún. gritek) hosszú ideig kimutathatóak a vizeletből, szigorú diéta javasolt. Kísérletekkel igazolták, hogy nedves tápok adásával csökkenthető a tünetek kialakulásának valószínűsége.

A cél, hogy elősegítsük a húgyhólyag és a húgycső kitisztulását azáltal, hogy megnöveljük a vizeletmennyiséget. Így csökken a különböző mérgek, kémiai vegyületek koncentrációja, amely a kövek kialakulásában játszik szerepet, előidézve ezzel a húgyutak és a húgyhólyag gyulladását. Ezért katéteren keresztül langyos vizet vezetnek a kövekhez: ilyenkor a megnövekedett folyadéknyomás hatására felmorzsolódik a grit, és visszamosódik a húgyhólyagba. A vizelés megindulása jelzi a javulást.

A gyógyszeres kezelésről a diagnózis felállításának ismeretében dönt az állatorvos.

Az alsó húgyúti megbetegedések utókezelése

A továbbiakban meghatározott időközönként vizsgálatokra van szükség, melyek során az állatorvos vérvizsgálatot és vizeletanalízist is végez. A diétás táplálás is kötelezően ajánlott, hogy elősegítsük kedvencünk gyógyulását és megakadályozzuk a betegség újbóli kialakulását. Fontos továbbá, hogy a macskának nyugodt, stresszmentes körülményeket biztosítsunk, és tartsuk be az állatorvos gyógykezelésre vonatkozó utasításait.

Amennyiben katéter alkalmazására volt szükség a vizelet elvezetéséhez, tartsuk észben, hogy az eltávolítása után kialakult seb elfertőződhet. A sebészi beavatkozás szintén megnöveli a fertőzésveszélyt, a sebgyógyulás során pedig a húgycsőszűkület kialakulása miatt nehezebbé válhat a vizelés. A húgyúti rendszer fertőződésére utaló tünetek 4-7 nappal a gyógykezelést követően megszűnnek. Amennyiben mégsem, úgy feltétlenül keressük fel állatorvosunkat.

Az alsó húgyúti megbetegedések megelőzése

Biztosítani kell a macska számára a speciális tápokat (ezekben alacsony magnézium- és foszfáttartalom jellemző), melyekkel a további kőképződés és a húgycsőelzáródás veszélye elkerülhető. Emellett mindig gondoskodjunk a megfelelő folyadékellátásról. Egyes fajták kifejezetten hajlamosak a betegségre ( sziámi , perzsa ): náluk különösen figyeljünk az étkezésre.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)