A petefészek-daganat tünetei és kezelése macskáknál

Bizonyos tünetek fellépése petefészek-daganat gyanúját vetheti fel macskáknál. Fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb állatorvoshoz forduljunk, mivel a korán felfedezett és kezelt betegség gyógyulási esélyei jelentősen jobbak.

Macskáknál háromféle petefészek-daganat alakulhat ki, függően attól, hogy hámsejtekből, csírasejtekből (sperma és petesejt) vagy kötőszövetből indul-e ki a kóros elváltozás. Leggyakrabban az úgynevezett granulosa-sejtekből, illetve az azokat hüvelyszerűen körülvevő theca-sejtekből alakul ki daganat. A petefészek-daganatok gyakran képeznek áttétet, illetve jó néhány esetben hormontermelésre is képesek.

Fontos, hogy minél hamarabb felismerjük a macska petefészek-daganatát
Fontos, hogy minél hamarabb felismerjük a macska petefészek-daganatát. Fotó: Getty Images

A petefészek-daganat tünetei macskáknál

  • folyadék felhalmozódása a hasüregben vagy a mellkas üregében

Amennyiben a daganat szteroidokat termel, úgy jelentkezhet:

  • ivarzás és amenstruációhiánya
  • tartós ivarzás (menstruáció és megemelkedett testhőmérséklet)
  • gennyes méhgyulladás (gennyfelhalmozódás a hasüregben)
  • emlőmegnagyobbodás, ginekomasztia (legfőbb tünete, hogy a duzzadt mellbimbókból tej folyik)
  • kétoldali szimmetrikus kopaszság (alopécia)
  • maszkulinizáció (tesztoszterontúlsúly következtében)

A petefészek-daganat okai macskáknál

A megbetegedés gyakran az ivartalanítás elmaradása következtében alakul ki nőstény macskákban.

A petefészek-daganat diagnózisa macskáknál

Az állatorvos alapos fizikai vizsgálatot végez, beleértve a vér kémiai profilját, a teljes vérszámot, az elektrolitpanelt és a vizeletvizsgálatot. Fontos, hogy a gazdi minden részletet alaposan elmondjon a macska egészségi állapotáról, különös tekintettel a tünetek megjelenésének ismertetésére.

A röntgenvizsgálat segít felderíteni a rákos sejtek terjedését az erek vagy a nyirokrendszer mentén. Az állatorvos röntgen- és ultrahangfelvételeket készít a hasról és a mellkasról. A hasi röntgenfelvételek egy- vagy kétoldali szövetszaporulatot mutathatnak a vese közelében, vagy folyadékfelhalmozódást jeleznek a hasüregben. A hasi ultrahang hasonló információkat tár fel, csak még nagyobb érzékenységgel és részletességgel. Ha túl sok folyadék van a mellhártya alatt, a mellkasüregben vagy a hasban, az állatorvos folyadékmintát vesz mikroszkópos (citológiai) vizsgálathoz. Szükséges továbbá kórszövettani vizsgálat a szövetekben bekövetkező változások követésére, hogy a növekedés jellegét feltárják.

A petefészek-daganat kezelése macskáknál

Hogyan kezelhető macskáknál a laphámrák? Részletek itt.

Amennyiben a daganat még nem képzett áttéteket, úgy sebészeti úton eltávolítható, illetve általában nem igényel hosszú ideig tartó kórházi ellátást. Az áttéteket képző rosszindulatú daganat ellen kemoterápiát végeznek, amellyel a tumorok növekedése megállítható, elérhető a remisszió. A betegség prognózisa legtöbb esetben azonban így is végzetes. Jóindulatú daganatok ritkábban fordulnak elő, az érintett macskák ugyanakkor könnyen felépülnek.

A petefészek-daganat utókezelése macskáknál

Petefészek-daganat esetén rendkívül fontos, hogy háromhavonta felkeressük a kezelést végző állatorvost kontrollvizsgálat céljából. Ilyenkor a szakember ellenőrzi az esetleges áttétképződést is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)