A nefrotikus szindróma tünetei és kezelése macskáknál

A test méregtelenítésének egyik legfőbb szerve a vese, ahol a glomerulusokon keresztül történik a toxinok eltávolítása a vérből, amelyek később a vizelettel ürülnek ki. Amikor a vese glomerulusaiban található szűrősejtek, a podociták megsérülnek, kialakul a vese degenerációja. Az elváltozás orvosi kifejezése nefrotikus szindróma.

A beteg macskák rengeteg értékes fehérjét veszítenek a megváltozott kiválasztás következtében. Ezt az állapotot proteinuriának nevezik. Az érintett fehérjék közül kiemelten fontos az albumin, amely a vérnyomás fenntartásában segít, valamint az antitrombin III, amely véralvadásgátló hatású.

Ha az állatok szervezete naponta három és fél grammnál több fehérjét veszít, a vérnyomás csökken az erekben keringő vér mennyiségi változása következtében. Ennek nyomán megnövekszik a vesék nátriumretenciója, ami a végtagok duzzanatát, magas vérnyomást és hasüregi folyadékfelhalmozódást eredményez.

Milyen tünetek utalhatnak májgyulladásra macskák esetében? Részletek itt.

Ha a test anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigyfehérjék szintén eliminálódnak a vizelettel, akkor pajzsmirigy-alulműködés jelei mutatkozhatnak. Ilyen esetekben csökken a koleszterin bontása, és a macskáknál gyakran izomsorvadás alakul ki. Ezenkívül a máj fehérje- és lipidtermelése megnő, tovább emelve ezzel a vérben található koleszteringazdag lipidek szintjét. Mindezen folyamatokérelmeszesedés(arterioszklerózis) kialakulásához vezetnek, a vérnyomás emelkedését okozva az artériák falának megvastagodása és megkeményedése miatt. Továbbá, mivel a vérrögök lebontásában nélkülözhetetlen enzimfehérjék távoznak a vizelettel, a véralvadási idő rendkívül lecsökken, a kialakult vérrögök az erekben lerakódva bénulást vagy stroke-ot okozhatnak.

Kezelés nélkül a progresszív glomeruláris betegség jelentősen megnöveli a vér karbamid- és kreatininszintjét. A metabolitok felhalmozódása a véráramban krónikus veseelégtelenség kialakulását eredményezi, bár ez a betegség viszonylag ritkán alakul ki macskákban.

A nefrotikus szindróma egyes esetekben a vesék megnagyobbodásával is jár
A nefrotikus szindróma egyes esetekben a vesék megnagyobbodásával is jár. Fotó: Getty Images

A nefrotikus szindróma tünetei macskáknál

  • a végtagok duzzanata
  • folyadék felhalmozódása a hasban
  • retinaleválás vagy -vérzés amagas vérnyomáskövetkeztében
  • a látóideg duzzanata, szintén a magas vérnyomás miatt
  • szívritmuszavarok a bal kamra megnagyobbodása miatt a szívben
  • nehézlégzés
  • kékeslila bőrszín

A nefrotikus szindróma okai macskáknál

A szindróma hátterében olyan krónikus gyulladás kialakulásával járó betegségek állhatnak, amelyek hajlamosítanak a glomerulonefritisz vagy az amiloidózis (nagy mennyiségű protein rendellenes lerakódása) kialakulására. Ezek közé tartozhatnak:

  • fertőzések
  • daganatok
  • immunmediált betegségek

A nefrotikus szindróma diagnózisa macskáknál

Az állatorvos alapos fizikai vizsgálatot végez a macskán, beleértve a teljes és a kémiai vérprofilt, a teljes vérszámot, az elektrolitpanelt és a vizeletvizsgálatot. A mindenre kiterjedő, részletes kórelőzmény ismeretében az orvos következtet, milyen szerveket érinthet másodlagosan az elváltozás. Elektroforézis segítségével határozzák meg a vizeletben található fehérjéket, a prognózis megállapítása érdekében. A röntgen- és ultrahangos képalkotó eljárások jelzik, hogy a hasüregben történt-e folyadékfelhalmozódás. Ha a nefrotikus szindróma hátterében a glomerulusok degenerációja áll, akkor a vesék enyhe megnagyobbodása is megfigyelhető.

A nefrotikus szindróma kezelése macskáknál

A beteg állatok többsége ambulánsan kezelhető. Amennyiben azotémia alakul ki, azaz a vérben megnő a nitrogén bomlástermékeinek mennyisége, illetve ha magas vérnyomás vagy a véralvadási hajlam megváltozása következtében érelzáródás alakul ki, kórházi körülmények biztosítására van szükség. Az állatorvos gyakran ír fel különféle készítményeket a további fehérjevesztés megakadályozására.

A nefrotikus szindróma utókezelése macskáknál

A tromboembóliás betegség megelőzése érdekében korlátozni kell a macska aktivitását. A beteg állatokat vesekímélő, alacsony fehérje- és nátriumtartalmú gyógytáppal szükséges etetni. Az állatorvos segítséget nyújt a legmegfelelőbb étkezési terv készítésében.

Az állatorvos a terápia elkezdését követően egy hónapon belül, majd az elkövetkező évben három hónapos időközönként ütemezi a macska rendszeres kontrollvizsgálatait. Minden alkalommal kémiai vérprofilt, elektrolitpanelt néz, illetve vizeletvizsgálatot végez. A kémiai vérprofil hasznos a vesefunkció monitorozására, a vizeletvizsgálat pedig jelzi a vizeletben kórosan jelen lévőfehérjemennyiségét. Ezenkívül ellenőrzi a macska súlyát, valamint a vérnyomását is megméri.

A glomerulonefritisz és az amiloidózis egyaránt progresszív, így, ha a kiváltó okot nem sikerül megszüntetni, a vesefunkció beszűküléséhez vezetnek. A végstádiumú vesebetegség prognózisa rossz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)