A laphámrák kezelése és tünetei macskáknál

Laphámrák gyakrabban fordul elő magas területeken élő macskáknál, illetve azoknál, amelyek jobban ki vannak téve a nap káros sugarainak. A fehér és világos szőrű macskák jóval veszélyeztetettebbek társaiknál.

A bőr több rétegből áll. Legkülső részén található a pikkelyszerű sejtekből felépülő laphám: ez fedi szinte az egész testfelületet, illetve a testüreget határoló részeken is ez található. Daganatos elváltozása esetén fehér felrakódás vagy különféle kiemelkedések alakulnak ki a bőr felszínén. Sok esetben a szövetszaporulat középső része kimaródik, és a sebzéstől gyakran vérzés is kialakulhat.

Mivel a rákos sejtek jellemzően rosszindulatúak és gyakran továbbterjedésre hajlamosak, mindig szükség van a mielőbbi beavatkozásra. A ráksejtek nagyon hamar képesek szaporodni, ezért az érintett területek rövid időn belül hatalmasra nőhetnek, a kezelés pedig ebben a stádiumban legtöbbször már hatástalan. Súlyos esetekben - például Bowen-betegség esetén - akár 30 seb is képződhet. Ha ezeket a kimaródásokat diagnosztizálni tudják, mielőtt rosszindulatúvá válnának, a prognózis legtöbbször kedvező.

A világosabb szőrű macskákat jobban veszélyezteti a laphámrák
A világosabb szőrű macskákat jobban veszélyezteti a laphámrák

A laphámrák tünetei macskáknál

Kimaródások

  • Száraz, gyakran vérző, gyulladt területek a bőrön, melyek állapota antibiotikum vagy kenőcs adására sem javul.
  • Gyakran hónapokig nem tapasztalható javulás a sebhelyek területén.
  • A sebek a fehér szőrrel borított vagy az enyhén szőrös területeken fordulnak elő inkább.

Bowen-betegség

  • A bőrnek megváltozik a színe, és az elváltozás közepén vérzés alakulhat ki.
  • A szőr a gyulladt részeken könnyen kihúzható.
  • Száraz, kérges anyag található a sebhez közel.
  • Akár 30 darab seb is képződhet, elsősorban a fej, a nyak és a vállak területén.
  • Daganat növekedése.
  • A fehér szőrzet jobban növekszik.

Sebek és szövetszaporulatok akárhol előfordulhatnak. Leggyakrabban azonban az orr elülső része, a szemhéjak és a fülkagyló széle érintett.

A laphámrák okai macskáknál

Főként napfénynek, illetve magas UV sugárzásnak kitett állatoknál fordul elő.

A laphámrák diagnózisa macskáknál

Milyen tünetekről ismerhető fel macskáknál a szalmonellózis? Részletek itt.

Teljes körű leírást kell adni az előzményekről: érték-e például olyan sérülések az állatot, melyek előidézhették az elváltozást. Ilyen lehet a harci sérülés vagy a vakarózás miatt kialakuló kisebb sebek. Ezek után az állatorvos mindenre kiterjedően részletes fizikai vizsgálatot végez, különös tekintettel az esetleges kinövésekre és a régóta nem gyógyuló sebekre. A nyirokcsomókat is végignézi, ellenőrzi, mennyire duzzadtak - ez ugyanis mindig súlyos fertőzés következménye -, illetve a nyirokfolyadék analízisét is elvégzi. Amennyiben itt daganatos sejtek találhatóak, úgy sajnos már az előrehaladott állapotot jelzik: vagyis már kialakultak az áttétek a szervezetben.

Az alap laborvizsgálatokra természetesen itt is szükség van, melyek közül a teljes vérkép, illetve a vér biokémiai vizsgálata emelhető ki, amely a macska egyéb szerveinek normál működését jelzi. Az állatorvos a potenciális áttétek miatt röntgenvizsgálattal is ellenőrizheti a mellkasi és a hasüregi szervek állapotát. Hasonlóképpen: ha szövetszaporulat figyelhető meg bármely végtagon, akkor szintén röntgenre van szükség annak eldöntéséhez, hogy a csontokra is továbbterjedt-e már a folyamat. A kinövésből vagy a sebek területéről szövetmintát vesznek: ennek segítségével tudják megállapítani pontosan a daganat típusát.

A laphámrák kezelése macskáknál

A terápiát meghatározza, hogy milyen számban és mekkora daganatok alakultak ki. Egyes esetekben - ha a sebek természetét hamarabb felismerik, mielőtt rosszindulatúvá válnának - helyi kezelésre is lehetőség nyílik.

Ha a macskának egyetlen kis daganata van, akkor speciális fagyasztásos technikával lehet azt eltávolítani. Amennyiben viszont előrehaladottabb állapotban van, és már nagyobb méretű a daganat, úgy sebészeti beavatkozás szükséges. A műtét során a környező szövetet is kimetszik a daganattal együtt, így bizonyos, hogy a rákos sejtek egészét eltávolították. Néha a test egyéb területeiről szükséges átültetni a bőrt, amikor a túlságosan nagy kimetszés miatt pótlásra van szükség - ezt graftolásnak nevezik.

Olykor kifejezetten nagy területek eltávolítása szükséges. Amennyiben például a talpakon alakul ki a daganat, amputálni kell az egész lábfejet, máskor pedig akár az orr egy részét is. Legtöbbször sikeres műtétekről van szó - még ha az állat életminőségében nagy változást jelenthetnek is.

Ha nem lehet eltávolítani a tumor egészét, akkor az állatorvos kemoterápiát végez a műtétet követően. Arra is van példa, hogy a műtét egyáltalán nem ajánlott, és csak kemoterápiás, illetve sugárkezelésre kerül sor. Ilyenkor meggátolják a tumor további növekedését, ezáltal pedig elviselhetőbbé teszik az állat életét - az ilyen kezelés csak a tünetek enyhítésére szolgál.

A laphámrák utókezelése macskáknál

A műtétet követően az állatok erős fizikai fájdalmat éreznek, ezért ennek mérséklésére fájdalomcsillapítót ad a kezelőorvos. Körültekintően járjunk el az adagolásnál, és minden előírást tartsunk be, mivel nagyon gyakoriak a túladagolás miatti balesetek! A lábadozás ideje alatt zárjuk el a macskát a többi állattól, illetve a gyerekektől: legjobb, ha ketrecnyugalmat biztosítunk számára, hogy minél kisebb aktivitásra legyen szüksége. Minden esetben az állatorvos döntése legyen, hogy mikortól mozoghat újra az állat.

Kövessük figyelemmel a macska folyadék- és tápanyagfelvételét a lábadozás időszakában. Ha nem vesz fel elegendő táplálékot, szükség lehet mesterséges hozzátáplálásra a mielőbbi gyógyulás érdekében. (Az orvos minden információt megad, amely szükséges az ellenőrzéshez - különös tekintettel a macska etetésére.) Legjobb, ha az alomtálcát is közvetlenül az állat mellé helyezzük, hogy minél kisebb fizikai aktivitásra legyen szüksége. Az állatorvos utasításait különösen fontos betartani, ha a macska sebeit helyi kezeléssel gyógyítják!

Miután a macska felépült a betegségből, az állatorvos meghatározott időnkénti kontrollvizsgálatokra visszahívja a kis beteget. Sajnos gyakori, hogy kiújul a daganat - ezért szükségesek további has- és mellkasröntgen vizsgálatok.

Miért esznek olykor füvet a macskák, illetve miért hánynak gyakran tőle? Részletek itt.

A laphámrák megelőzése macskáknál

Ne engedjük az állatokat hosszabb ideig a napon tartózkodni, főleg 10 és 14 óra között, amikor legerősebb az UV sugárzás . Ha kedvencünk sok időt tölt az ablakban nézelődve, gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról. Ha pedig mégis muszáj napközben kiengedni az állatot, akkor kenjünk fényvédő krémet a fülére és az orrára. Amennyiben sebeket vagy daganatos szövetszaporulatot észlelünk az állaton, ajánlott mielőbb felkeresni állatorvosunkat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)