A macskát így vehetjük rá az evésre

Ha a macskánk egyszer csak nem akar enni, és visszautasítja az ételt, amelyet korábban gond nélkül elfogyasztott, akkor nem mindig arról van szó, hogy megbetegedett. A cicák ugyanis néha finnyásak lesznek.

Az első lépés természetesen mindig az kell legyen, hogy a cicát orvoshoz visszük, hogy megbizonyosodjunk róla: nem betegség áll annak hátterében, hogy nem hajlandó enni. Emellett az orvos abban is tanácsot adhat, hogy a macskáknak milyen gyakran, illetve milyen mennyiséget kellene ennie.

A macska és kutya ezért eszik füvet Mind a macskák, mind a kutyák gazdijai felfigyelhetnek olykor arra, hogy kedvencük előbb füvet rágcsál, majd rövid időn belül hányni kezd miatta. A furcsa jelenség persze igen ijesztő látványt nyújthat, pedig közel sem annyira veszélyes, mint elsőre gondolnánk. Kattintson a részletekért!

A macskáknak, akárcsak az embereknek, megvan a maguk egyedi ízlése, ha ételről van szó. Ugyanakkor legtöbbjükre igaz, hogy jobban kedvelik a kicsit puhább, nedvesebb állagú táplálékot. Éppen ezért ha a cica kifejezetten a száraz tápot utasítja vissza, akkor lehet, hogy annyi elég lesz, ha nedveset is kap mellé.

A fiatalabb macskáknál az a trükk is beválhat, ha kicsit megmelegítjük az ételüket. Mivel a cicamama teje, amivel szoptatta őket, mindig meleg volt, az elválasztás után némelyiküknek fura lehet, hogy a táplálék nemcsak szilárdabb, de hidegebb is. Ha egy idősebb cica lesz finnyás, nála is ki lehet próbálni ezt a módszert, de ilyenkor általában kevésbé működik.

Néhány trükkel rávehetjük a macskát, hogy egyen
Néhány trükkel rávehetjük a macskát, hogy egyen

Régi, jól bevált módszer, amely a cicák halimádatára alapoz, hogy ha egy tonhalkonzerv levével öntözzük meg ételüket, akkor valószínűleg hamarabb rákapnak. Fontos, hogy ez mindig vízben, ne pedig olajban eltett tonhalkonzerv legyen. Illetve vehetünk nekik kifejezetten halas ízesítésű ételeket is.

Nagyon fontos az étkezési rend

Bizonyos esetekben a macska csupán azért utasítja vissza az ételt, mert egyszerűen nem éhes. Ez különösen a benti cicákra igaz, akik kevesebbet mozognak, tehát az energiaigényük is kisebb, mint a kint élőké. Nagyon fontos, hogy akárcsak a gyerekeknek, a cicáknak is legyen meghatározott étkezési rendjük, és mindig ugyanabban az időben kapják az ételüket. Ilyenkor mindig ugyanabban az időben is lesznek éhesek, ami nagyon sokszor a válogatósság problémáját is rövid úton megoldja.

Van olyan cica is, amely kifejezetten gyűlöli, ha evés közben zavarják, de olyan is, aki nagyobb hajlandóságot mutat az evésre, ha a gazdi simogatja közben és kedvesen beszél hozzá. A gazdikhoz ragaszkodó cicáknak mindig pozitív élmény, ha olyat tesznek, amiért a szeretett ember megdicséri őket, így enni is jobb étvággyal fognak. Ha a háztartásban több állat is van, mindig kapjanak egyszerre enni - persze külön tálba, és egymástól tisztes távolságban, hogy elkerüljük a marakodást. A legtöbb állat jobb étvággyal eszik, ha azt látja, hogy a többiek is így tesznek.

Forrás: vetstreet.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)