Kis kedvencek

A macskák is képesek kötődni

A macskák is kialakítanak gazdáikkal olyan kötődést, amely hasonló a gyerek-szülő, illetve a kutya-gazda kapcsolathoz - derítették ki az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói.

Ez az első alkalom, hogy kimutatták, hogy a babákhoz és a kutyákhoz hasonlóan a macskák is kimutatnak kötődést - monda Kristyn Vitale, az OSU kutatója. "A kötődés egy biológiailag fontos magatartás. Tanulmányunk azt jelzi, hogy amikor a macska függ az embertől, a kötődő magatartás rugalmas és a macskák az embert jóléti forrásként használják" - magyarázta Vitale.

macska, cica, macskatartás, állattartás, háziállat, kötődés
A macskák is képesek kötődni. Fotó: iStock

A kötődés jele

Az amerikai kutatók tanulmányukban egy biztos bázis tesztnek vetettek alá macskákat. Ez nagyon hasonlít ahhoz a teszthez, amely a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálja. A teszt idején a macskák két percet töltöttek egy új szobában gondozójukkal, aztán két percet egyedül, majd újabb két percet együtt. Amikor a gondozójuk visszatért két perces távollét után, a biztosan kötődő macskák kevésbé voltak stresszesek, valamint figyelmüket jobban megosztották az ember és a környezet között. A kutatók elvégezték a tesztet kölyökmacskákkal és felnőtt állatokkal is. A tesztet magatartási szakértők értékelté. Az értékelhető 70 kölyökmacska közül 64,3 százalékot ítéltek biztos kötődőnek, 35,7 százalékot pedig gyenge kötődőnek.

Ez a legnagyobb tévhit a macskákról - részletek itt!

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy egy szocializációs tréning megváltoztatja-e ezeket az arányokat. Egy hathetes tréning után azt találták, hogy nincs jelentős különbség. "Ha kialakult egy kötődési stílus a macska és gondozója között, az idővel relatívan stabil marad, még egy tréning vagy szocializációs beavatkozás után is" - közölte a szakértő.


A macskák a legtöbb háziasított állathoz hasonlóan számos kölyökkori jellemvonást megtartanak felnőttkorban is - tette hozzá a kutató. A szakemberek ezért tesztelték az egyéves vagy idősebb macskákat is. A számok szinte megegyeztek a kölyökmacskák eredményeivel: 65,8 százalék volt biztos, 34,2 százalék gyenge kötődő felnőtt macskák aránya. A szakembert azonban az lepte meg a legjobban, hogy a macskák kötődési mintái szinte azonosak az embereknél látott arányokkal. Az embereknél ugyanis a gyermekek 65 százaléka kötődik biztosan a gondozójához.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan ritkulnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, máshol viszont legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag