A macskák is képesek kötődni

A macskák is kialakítanak gazdáikkal olyan kötődést, amely hasonló a gyerek-szülő, illetve a kutya-gazda kapcsolathoz - derítették ki az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói.

Ez az első alkalom, hogy kimutatták, hogy a babákhoz és a kutyákhoz hasonlóan a macskák is kimutatnak kötődést - monda Kristyn Vitale, az OSU kutatója. "A kötődés egy biológiailag fontos magatartás. Tanulmányunk azt jelzi, hogy amikor a macska függ az embertől, a kötődő magatartás rugalmas és a macskák az embert jóléti forrásként használják" - magyarázta Vitale.

macska, cica, macskatartás, állattartás, háziállat, kötődés
macska, cica, macskatartás, állattartás, háziállat, kötődés

A kötődés jele

Az amerikai kutatók tanulmányukban egy biztos bázis tesztnek vetettek alá macskákat. Ez nagyon hasonlít ahhoz a teszthez, amely a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálja. A teszt idején a macskák két percet töltöttek egy új szobában gondozójukkal, aztán két percet egyedül, majd újabb két percet együtt. Amikor a gondozójuk visszatért két perces távollét után, a biztosan kötődő macskák kevésbé voltak stresszesek, valamint figyelmüket jobban megosztották az ember és a környezet között. A kutatók elvégezték a tesztet kölyökmacskákkal és felnőtt állatokkal is. A tesztet magatartási szakértők értékelté. Az értékelhető 70 kölyökmacska közül 64,3 százalékot ítéltek biztos kötődőnek, 35,7 százalékot pedig gyenge kötődőnek.

Ez a legnagyobb tévhit a macskákról - részletek itt!

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy egy szocializációs tréning megváltoztatja-e ezeket az arányokat. Egy hathetes tréning után azt találták, hogy nincs jelentős különbség. "Ha kialakult egy kötődési stílus a macska és gondozója között, az idővel relatívan stabil marad, még egy tréning vagy szocializációs beavatkozás után is" - közölte a szakértő.

A macskák a legtöbb háziasított állathoz hasonlóan számos kölyökkori jellemvonást megtartanak felnőttkorban is - tette hozzá a kutató. A szakemberek ezért tesztelték az egyéves vagy idősebb macskákat is. A számok szinte megegyeztek a kölyökmacskák eredményeivel: 65,8 százalék volt biztos, 34,2 százalék gyenge kötődő felnőtt macskák aránya. A szakembert azonban az lepte meg a legjobban, hogy a macskák kötődési mintái szinte azonosak az embereknél látott arányokkal. Az embereknél ugyanis a gyermekek 65 százaléka kötődik biztosan a gondozójához.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: