5 furcsa macskaszokás és jelentésük

A macskák néha meglehetősen furcsán tudnak viselkedni - ezt még azok is tudják, akik nem tartanak otthon cicát. Ám amit mi különösnek gondolunk, arra a legtöbb esetben van magyarázat.

Miért iszik a macskánk a mi poharunkból, ha van saját itatótálja? Miért rajonganak a dobozokért és a kábelekért? Mutatjuk a válaszokat.

A folyó víz finomabb?

Hiába tettünk ki friss vizet a cicának, ő mégis a mi poharunkból, vagy éppen a csapból folyó vízből próbál inni? Ennek hátterében az állhat, hogy az állat nem tesz különbséget a saját tálja és a mi poharunk között: egyszerűen csak kényelmesnek találja, hogy éppen ott van egy vízzel teli edény, amiből inni tud. A természetben a macskák akkor isznak, amikor szomjasak és találnak vízforrást, ezért nem keresgetik a kitett itatótálakat. A másik lehetőség, hogy kedvencünk látott minket mosogatni vagy fogat mosni, és lenyűgözte őt a hirtelen megjelenő víz. De az is előfordulhat, hogy minket próbál utánozni, vagy egyszerűen csak jobban szereti a folyó víz ízét, mert a sajátját már nem találja elég frissnek - ezért is érdemes a háziállatuk vizét naponta többször cserélni, valamint rendszeresen és alaposan elmosni a tálkákat.

cica, macska, macska viselkedése, furcsa szokások,
A cicák a kényelem és a biztonságérzet miatt rajonganak a dobozokért. Fotó: iStock

Miért löknek le mindent?

A macskák egyik kedvenc tevékenysége tárgyakat lelökni és nézni, ahogy eltörnek. De miért? A válasz tulajdonképpen egyszerű: minden lelökött tárgy másképpen esik, ér földet és törik el, ráadásul más hangot is ad ki. Ezt az állat egyszerűen csak szórakoztatónak találja. Nem gonoszságból csinálja, neki ez játék.

Miért imádják a dobozokat?

A kutyák szinte a hűség és a barátság szinonimái. De mi a helyzet a macskákkal? Valóban olyan antiszociálisak, mint gondolnánk? A válaszért kattintson ide!

Széles körben ismert a cicák rajongása a dobozok iránt: imádnak elbújni bennük és kiugrani belőlük. A dolog oka pusztán annyi, hogy a macskák kényelmesnek találják a dobozokat. Egyes esetekben pedig azért bújnak a dobozokba, mert ott biztonságban érzik magukat. Némelyik macska pedig egyszerűen bújócskázik , tehát játszik, a hirtelen kiugrással pedig a "vadászatot" imitálja.

Miért olyan érdekesek a kábelek?

Az elektromos kábelek is ellenállhatatlanul vonzzák a kis kedvenceinket. A vezetékek csak fekszenek a földön, nem mozognak, a cicák mégis újra és újra pofozgatják, rágcsálják őket. Az egyik ok valószínűleg az, hogy egyszerűen tetszik nekik a mozgás, amit a pofozgatás hatására produkál a kábel. Ám ha piszkálni kezdik a vezetéket, azonnal rájuk figyelünk, ezért némelyik macska így próbálja jelezni, ha több játékra és törődésre van szüksége.

Miért tolják elénk a hátsójukat?

Sokunknak ismerős lehet, amikor az állat hátat fordít nekünk,és szinte az arcunkba dugja a hátsó felét . Valójában arról van szó, hogy a farok feletti rész egy olyan terület, amit az állat nem tud magának megvakarni, ezért minket próbál rávenni erre. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor a cicánk valamilyen tárgyhoz - például a szék lábához - dörgöli a fenekét.

Forrás: petmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: