A láz okai és kezelése kutyáknál

Kutyák esetén a 37,5 és 39,2 Celsius-fok közötti testhőmérséklet a normális. Amennyiben a testhő meghaladja a 39,7 fokot, lázról, avagy pirexiáról beszélünk.

A láz maga nem betegség, hanem egy betegségre adott válasz. Tartsuk tehát szem előtt, hogy a lázas állapot kedvező lehet egy beteg állat számára, mivel gátolja a baktériumok gyors szaporodását, illetve fokozza az immunrendszer reakcióját. A túl magas vagy hosszabb ideig tartó láz azonban orvosi beavatkozást igényel.

Nem minden esetben lehet meghatározni a láz pontos kiváltó okét. Ismeretlen eredetű láznak nevezzük a nyilvánvaló ok nélküli, két hét alatt legalább négy alkalommal fellépő megnövekedett testhőmérsékletet.

A láz tünetei kutyáknál

 • magas testhőmérséklet;
 • gyengeség;
 • hidegrázás;
 • csökkent étvágy;
 • gyors pulzusszám;
 • dehidratáció (kiszáradás);
 • nehezített légzés;
 • sokk;
 • egyéb tünetek a háttéroktól függően.

Nagyon magas vagy hosszú ideig tartó láz esetén állatorvoshoz kell vinni a kutyát
Nagyon magas vagy hosszú ideig tartó láz esetén állatorvoshoz kell vinni a kutyát. Fotó: iStock

A láz okai kutyáknál

 • fertőzések (leggyakrabban baktériumok, vírusok, paraziták és egyéb mikroorganizmusok);
 • immunrendszeri eredetű;
 • daganatok;
 • anyagcsere-betegségek;
 • endokrin betegségek;
 • különböző gyulladásos állapotok;
 • különböző gyógyszerek;
 • különböző toxinok;
 • néha a pontos okot nem lehet megállapítani (ismeretlen eredetű láz).

A láz diagnózisa kutyáknál

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk bélférgességre kedvencünknél? Részletek itt.

A mögöttes okok diagnosztizálása sokszor nehézségekbe ütközhet. Az állatorvos részére minden részletre kiterjedő, alapos kórelőzménnyel kell szolgálni, beleértve a fertőző ágensekkel való érintkezést, az utazási előzményeket, a gyógyszerhasználatot, a rovarcsípéseket, a közelmúltban végzett vakcinázást, az allergiákat, esetleges műtétet és az egyéb korábbi betegségeket, valamint a láz megjelenésének pontos idejét.

A kórelőzmény felvétele és a fizikai vizsgálat elvégzése után a rutin laboratóriumi vizsgálatok jelentik a következő lépcsőt, amelyek magukban foglalják a teljes vérképet, a biokémiai profilt és a vizeletvizsgálatot. Ezek a tesztek értékes információkat szolgáltathatnak azon alapállapotok vagy fertőzések azonosítására, amelyek a megnövekedett testhőmérséklethez vezethetnek. Fertőzések esetén az állatorvos baktériumtenyésztést, illetve antibiotikumérzékenység-vizsgálatot végezhet a kórokozó azonosítása érdekében, hogy a legmegfelelőbb gyógyszerrel kezdhesse meg a kezelést. Szükség lehet további tesztek elvégzésére is a parazita fajának meghatározásához.

A vizsgálatok során a röntgen is segíthet, hiszen tumorokat, tályogokat és fertőzést egyaránt kimutathat. Bizonyos esetekben fejlettebb technikákat igényelhet a diagnózis felállítása, például ultrahangvizsgálatot, echokardiográfiát, számítógépes tomográfiát (CT) és mágneses rezonanciás képalkotást (MRI). Ha úgy tűnik, hogy fertőzés vagy elzáródás alakult ki, úgy más diagnosztikai tesztekre is szükség lehet, így akár endoszkópiára.

A láz kezelése kutyáknál

Az orvos a diagnózis meghozatala után azonnal elkezdi a terápiát. A betegeket pihentetni kell a teljes gyógyulásig, hogy segítsük a regenerációt és elkerüljük a tünetek súlyosbodását. Egyes kutyáknál a láz a kezelés első napján megszűnik, míg mások esetén hetekig vagy hónapokig tarthat a felépülés. Az ismeretlen eredetű láz diagnózisa és kezelése gyakran igen drága, kiterjedt és invazív eljárást igényel.

Az antibiotikumterápia a gyors felszívódás érdekében leggyakrabban parenterálisan történik, de egyes esetekben szükség lehet sebészi beavatkozásra, hogy eltávolítsák a fertőzés forrását. Mindig a kezelő állatorvos döntésén múlik, hogy használ-e gyógyszereket a kutya testhőmérsékletének csökkentésére vagy sem.

A láz utókezelése kutyáknál

A kutyának sok pihenésre és magas kalóriatartalmú étrendre lesz szüksége a mielőbbi regenerálódáshoz. Normális, hogy az étvágy a láz hatására nagyon lecsökken. Ha a kutya nem képes felvenni a száraztápot, érdemes tanácsot kérni az állatorvostól az alternatívákra vonatkozóan. Léteznek például különféle magas kalóriatartalmú folyadékok, amelyek segítséget nyújthatnak, amíg az állat nem érzi jól magát annyira, hogy újra normálisan egyen.

Ha az állatorvos gyógyszert ír fel, tartsuk be teljes mértékben az utasításait, és a tünetek megszűnése után is folytassuk a készítmény adását, amíg az előírt kúra véget nem ér. Fontos, hogy ne adjunk semmilyen gyógyszert az állatnak az orvos jóváhagyása nélkül, mivel néhány készítmény rendkívül toxikus lehet a kutyák számára!

Milyen problémákat okozhat az aszpirin kutyáknál? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: