Ősszel is lesben állnak az élősködők

A kisállat-tulajdonosok közül sokan azt gondolják, hogy az őszi-téil időszakban kedvenceik már nincsenek kitéve a külső élősködők által jelentett veszélyeknek. Bár a természet már készül a téli hibernációra, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rovar és állat csökkenti aktivitását.

Ősszel remek program lehet egy kutyasétáltatás a parkban vagy az erdőben. Már elvonult a nyári hőség, a természet pedig békés és gyönyörű színekben pompázik. Ennek ellenére ebben az évszakban is fel kell vennünk a harcot az élősködőkkel, ugyanis a kullancsok és a bolhák a hűvösebb, őszi, olykor esős időben válnak igazán élénkké.

Ősszel is lesben állnak az élősködők

A bolhák és a kullancsok kitűnő búvóhelyre lelnek a levélkupacokban. Ilyenkor csak arra várnak, hogy egy lehetséges gazdaállat átsétáljon az avaron. A kullancsok ráadásul akár a fűszálakra is felmászhatnak, így pedig könnyedén kapaszkodnak meg az állatok szőrében. Ezek az élősködők a nedves, napfénytől elzárt helyeket kedvelik, tehát az esős őszi időjárás pont megfelelő környezetet biztosít számukra.

Idén még veszélyesebbek a kullancsok - részletek itt!

Ahogy egyre csökken a hőmérséklet, az állatok téli bundát növesztenek, amely melegen tartja őket. Ez azonban a bolháknak is remek búvóhelyet jelent a hideg ellen, így a téli bundával rendelkező állatokon könnyebben szaporodik el az élősködő. Ráadásul a nagyobb szőrréteg miatt az állattartók is nehezebben veszik észre a parazitákat. Így aztán az élősködők könnyen bejutnak a lakásba is, ez pedig a többi háziállatra is veszélyt jelent.

kutya, kutyasétáltatás, őszi, tél, kullancs, bolha, élősködős, felelős állattartás
kutya, kutyasétáltatás, őszi, tél, kullancs, bolha, élősködős, felelős állattartás

Télen is van mitől tartanunk

Az is egy veszélyes tévhit, hogy télen nincs szükség kisállataink parazitaellenes védelmére. A bolhák ugyanis még a fagyponthoz közeli hőmérsékletben is gazdaállat után kutathatnak. A paraziták elleni védelem téli szüneteltetése tehát könnyen megfertőződéshez vezethet. A garázs, a gazdi lakása és más meleg helyek ráadásul remek menedékül szolgálnak a kifejlett bolhák, a bábok és a lárvák számára, így akár hónapokig is túlélhetnek inaktív állapotban. Ugyanez igaz a kullancsokra is.

Hasznos tanácsok a hidegebb hónapokra

Számos módja van annak, hogy a parazitaveszélyt csökkentsük. Az egyik legfontosabb lépés a kert rendben tartása: a rendszeres fűnyírás, a bokrok visszavágása és a lehullott levelek összegyűjtése is nagy segítség lehet. A háziállatok fekhelyét is rendszeresen tisztítani kell - nem számít, hogy a lakáson belül vagy odakint helyezkedik el. Kiemelt figyelmet kell fordítani a párnákra is, ezeket célszerű forró vízben kimosni. Ha erdő közelében lakunk, ügyelnünk kell arra is, hogy ne maradjon étel az állatunk kinti etetőtáljában, különben éjszaka megjelenhetnek a rókák vagy egyéb vadállatok, és parazitákkal szennyezhetik a kertünket.

A lakásban pedig rendszeresen porszívózzuk ki a szőnyegeket, illetve azokat a helyeket, ahol a háziállat szívesen tölti az idejét. A porzsákot is érdemes gyakran üríteni. Továbbá minden séta után alaposan nézzük át kedvenceink bundáját - a tappancsok és a fülek környékét se hagyjuk ki!

Nincs jobb védekezés a megelőzésnél!

Mivel a kullancsok és bolhák egész évben veszélyeztetik kedvenceinket, folyamatos külső élősködők elleni védelemmel kell ellátnunk őket. Az innovatív parazitaellenes megoldásokról az állatorvostól kérhetünk felvilágosítást. Ezek a készítmények hosszútávú hatásúak, így érdemes feljegyeznünk, hogy mikor esedékes a következő dózis, mert a parazitaellenes szerek használatának szüneteltetésével a fertőződés kockázatát növeljük.

Forrás: kisallatorvos.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő