Képes-e öngyilkosságra egy kutya?

Skóciában van egy híd, amiről az elmúlt évtizedekben több száz eb vetette magát a mélybe. Mi állhat a rejtélyes jelenség mögött, és képes-e egyáltalán egy kutya az öngyilkosságra?

Az Overtoun híd Skócia déli részén, Glasgow közelében található, egy mély folyóvölgy fölött ível át. Kőből épült 1895-ben, a két szélén vaskos kőtömbökből álló, derékmagasságú fal fut korlát gyanánt. Nevezetessége, hogy rengeteg eb veti magát a mélybe róla, nem véletlen, hogy öngyilkos kutyák hídjának is nevezik. 1950 óta legalább hatszáz ilyen eset történt, ebből 50 sajnos az állat halálával végződött - írja a 24.hu a rejtélyes jelenséggel foglalkozó cikkében.

Lehet öngyilkos egy kutya?

Bár kétségkívül misztikusabb színezetet kap a dolog, ha tényként kezeljük, hogy a kutyák öngyilkossági szándéktól vezérelve ugranak le a hídról, a szakember szerint azonban ilyenről szó sincs. "Öngyilkos csak az lehet, aki tisztában van a halál jelentésével, fel tudja fogni mit jelent, ha meghal. Márpedig jelenlegi tudásunk szerint a kutyáknak nincs haláltudatuk, ezért arról sem tudnak dönteni, hogy 'önként' meghaljanak" - nyilatkozta a lapnak Dr. Pongrácz Péter etológus, az ELTE Etológia Tanszékének docense, aki hozzátette: ezzel szemben viszont a kutyák is hibázhatnak, tévedhetnek, hozhatnak rossz döntést vagy lehetnek meggondolatlanok, ám innentől kezdve a tragédia már nem szándék, hanem véletlen következménye.

A mély folyóvölgy fölött átívelő hídról sok kutya ugrik le
A mély folyóvölgy fölött átívelő hídról sok kutya ugrik le

A legészszerűbb magyarázat

Bob Hill, egy, a híd közelében lévő kúria tulajdonosa sem osztja az "öngyilkoselméletet". Ő úgy véli, a kutyák a területen kószáló nyusztok és nyércek szagát követve ugranak le a hídról. Az etológus azonban hangsúlyozza, ez (is) csak belemagyarázás, és kutatások bizonyítják azt is, a kutyáknak van mélységérzetük, normál esetben csak elvétve ugranak le olyan magasságból, amivel sérülést szerezhetnek.

Ételek, amelyek megmérgezik kedvenceinket Otthonunkban számos olyan dolog található, amely kutyánknál, macskánknál könnyen mérgezést okozhat. Részletek itt.

A legvalószínűbb és legészszerűbb magyarázat, hogy a kutyus játékos, szeleburdi, ugrándozik, a mellvédre érkezve megcsúszik vagy viszi tovább a lendület. Elképzelhető, hogy eleve át akarja ugrani, mint az akadálypályán a palánkot, hiszen nem tudja, mi van mögötte.

Mit tehetünk?

Szerencsére az ilyen sajnálatos esetek egy kis odafigyeléssel könnyen magakadályozhatók. Ha az Overtoun hídhoz hasonló környéken járunk, kössünk pórázt kedvencünkre, így még véletlenül sem ugorhat le nagy mélységekbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció