Jelek, hogy a kutya allergiás

Az emberhez hasonlóan kutyáknál is kialakulhatnak különböző allergiák, illetve allergiás reakció következtében kínzó panaszok. Lássuk, milyen jelek alapján gyanakodhatunk arra, hogy kedvencünk immunrendszernének meggyűlik a baja valamilyen környezeti tényezővel.

Az allergiák kutyáknál is gyakoriak. Megközelítőleg az ebek 1-2 százaléka küzd ételallergiával, a bőrproblémákkal kezelt esetek mintegy negyede mögött ez a kiváltó ok. Ha pedig mindehhez hozzávesszük például a pollen-, a penész- vagy a bolhaallergiát, akkor máris kirajzolódik, hogy négylábú barátaink igen jelentős részének akadnak allergiás panaszai - mutatott rá dr. Matthew Everett Miller manhattani állatorvos a PetMD oldalán megjelent cikkében. A szakember hat pontban gyűjtötte össze azokat a figyelmeztető tüneteket, amelyek alapján felmerülhet kedvencünknél az allergia gyanúja.

Nem szűnő vakarózás

Milyen tüneteket okoz a gombás bőrgyulladásnál kutyáknál? Részletek itt.

Az egyik leggyakoribb tünet a bőrviszketés, amely akár olyan súlyos is lehet, hogy az állat teljesen kikaparja miatta a szőrét, bőre pedig kisebesedhet és begyulladhat. A viszketés jellemzően a mellkasra, hónaljra, hasi területre, első lábakra, fülekre, szemekre, szájra, ágyékra vagy a végbélnyílás körüli területre koncentrálódik. A hát alsó szakaszának viszketése, különösen a farok tövéhez közel pedig a bolhaallergia egyik vezető tünete. Idővel az érintett bőrfelület elszíneződhet, besötétedhet, valamint kellemetlen szagúvá és durvább tapintásúvá válhat.

A többi között a gyakori vakarózás is lehet allergia tünete kutyáknál
A többi között a gyakori vakarózás is lehet allergia tünete kutyáknál

A lábak nyalogatása

A gazdik jelentős része úgy hiszi, normális, ha a kutya lába tortilla chipshez hasonló szagot áraszt. Valójában azonban ez bakteriális vagy gombás fertőzésre utalhat. Ha pedig az eb nyalogatja is a lábát, annak oka nem az, hogy tisztálkodik, hanem az, hogy viszket neki. Világos szőrű kedvenceknél árulkodó lehet, ha a lábat borító bundázaton rézvörös árnyalatú elszíneződés jelenik meg egy foltban, amit az állat nyála vált ki. Az allergia ez esetben úgy kapcsolódik a panaszokhoz, hogy a bőrallergia miatti gyulladás hosszú távon gyengíti a bőr fizikai védelmet nyújtó funkcióját. Ennek eredményeként pedig a bőr felszínén egyébként természetesen jelen lévő opportunista mikróbák a mélyebb rétegekbe is behatolhatnak, ahol aztán fertőzést okoznak. Ilyenkor tehát allergia nyomán kialakuló másodlagos fertőzésekről beszélhetünk.

Krónikus fülfertőzések

A lábakéhoz hasonló probléma kialakulhat a fülek kapcsán is. Tartósan fennálló vagy rendszeresen visszatérő fülfertőzések számos allergiás kutyánál előfordulnak, ami szintén a bőr egészséges barrierjének lebomlásából ered. Amennyiben hosszú évekig sem diagnosztizálják vagy kezelik megfelelően az állat allergiáját, úgy a fül teljesen lecsupaszodhat, bűzössé válhat, illetve megvastagodhat a bőre. Legsúlyosabb esetben afertőzésolyannyira ellenállóvá válhat a kezelésekre, hogy az egyetlen megoldás a hallójárat műtéti úton történő eltávolítása.

Gennyes bőrgyulladás

Olykor alig néhány óra alatt kialakulhat kiterjedt, súlyos viszketéssel járó bőrelváltozás a kutya kültakaróján. Ez a pyotraumás dermatitisz jellegzetes megjelenési formája. Az így létrejövő úgynevezett "hot spotok" különösen gyakran okoznak problémát olyan kutyafajtáknál, mint a golden retrieverek, a labradorok vagy bernáthegyik. A panasz a fülfertőzésekhez hasonlóan lehet egy háttérben meghúzódó allergia következménye is. Mindenképpen érdemes tehát állatorvoshoz fordulni, ha visszatérően jelentkezik.

Szűnni nem akaró hasmenés

A bőr mellett az emésztőrendszer is nagyon megszenvedheti a nem megfelelően kezelt allergiákat. Figyelmeztető tünetként felléphet:

  • hasmenés,
  • a szokásosnál gyakoribb székletürítés,
  • székelés közbeni erőlködés,
  • hányás,
  • morgó bélhangok,
  • jelentős súlycsökkenés,
  • fokozott nyáladzás,
  • fokozott bélgázképződés,
  • alhasi diszkomfort.

Vörös szemek

Kevésbé gyakori, de éppúgy lehetséges, hogy az allergia a kutya szemein ütközzön ki. Ha a szem egyes részei vörössé válnak, begyulladnak, különösen, ha mindkét szem egyszerre érintett, úgy elképzelhető, hogy allergia áll a tünet mögött. Ilyenkor allergiás kötőhártya-gyulladásról beszélhetünk. A vörösséghez társulhat enyhe kancsalság, illetve az is, hogy a kutya gyakran dörzsölgeti mancsaival a pofáját.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció