Így óvjuk meg kedvencünket a hőgutától

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely: már ez is elég ahhoz, hogy baj történjen.

A 30 foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely akár halálhoz is vezethet - figyelmeztet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

kutya, ivás, folyadékpótlás, vízfogyasztás, dehidratáltság, kiszáradás, kánikula, meleg, felelős állattartás, hőguta, napszúrás
Nyáron nemcsak az embereknek, hanem az állatoknak is több vízre van szükségük. Fotó: 123rf

A megelőzés a kulcs

A meleg ezért veszélyes a kutyára - kattintson a részletekért!

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz az állatnak. Bizonyos körülmények között ugyanis nem elegendő pusztán a lihegéssel történő hővesztés. Ilyenkor jó, ha az állat egy hűvös helyre fekve hűtheti magát. Ezen kívül viszont a következőkre is fokozottan figyeljünk oda a nyári melegben:

  • A nagy sétát, játékot kora délelőttre és késő délutánra időzítsük.
  • Legyen mindig a közelben egy árnyékos, hűvös hely, ahová az állat el tud bújni a napsugárzás elől.
  • Az állatnak legyen mindig friss ivóvize, és a sétákra is érdemes vinni magunkkal folyadékot és egy kis tálkát, hogy meg tudjuk itatni a kutyánkat.
  • Házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban - még lehúzott ablakokkal se! -, hiszen a belső tér néhány perc alatt akár 60-70 Celsius-fokosra is hevülhet.

Hogy megelőzhessük a hőgutát és a kiszáradást, érdemes a fenti tanácsokat megfogadni. Egy kis odafigyeléssel ugyanis felelős állattartók lehetünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)