Ezek a legjobb kutyaféreghajtók

A Szupermenta legújabb terméktesztjén ezúttal kutyáknak szánt féreghajtó készítményeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A Nébih összesen 24 darab kutyaféreghajtó készítményt vizsgált. A termékek többségét hazai kereskedelemből, egyet belföldi weboldalról, négyet pedig külföldi internetes áruházból szerezték be. Fontos tudni, hogy az utóbbi csoportba tartozó készítmények nem rendelkeznek Magyarországon a forgalmazáshoz szükséges engedéllyel, ezért alkalmazásuk nem jogszerű, és fokozott kockázatot jelent az állatainkra - közölte a hatóság.

dog
Csak ellenőrzött forrásból vásároljunk féreghajtót. Fotó: Getty Images

A tesztben részt vevő féreghajtók között volt - vényköteles és recept nélkül kapható - rágótabletta, tabletta, filmtabletta, belsőleges gél, valamint szuszpenzió is. A hatóság laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték a többi között a hatóanyag-tartalomra vonatkozó vizsgálatokat, valamint ellenőrizték a tabletták tömegeloszlását és átlag tömegét is.

Milyen tünetei vannak a kutyáknál a bélférgességnek, és hogyan kezelik?

A legkedveltebb termékek

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán szakértők és laikusok pontozták a termékeket, azonban rendhagyó módon ezúttal egy kérdőív segítségével értékelték a készítményeket három fő szempont mentén: csomagolóanyag, csomagoláson feltüntetett információk és használati utasítás. A dobogó legfelső fokára a Drontal Plus 150/144/50 mg ízesített tabletta A.U.V. került, a második helyen a Dehinel Plus flavour tabletta kutyák számára A.U.V. végzett, míg a harmadik helyet a Drontal Plus XL 525/504/175 mg tabletta A.U.V. érdemelte ki.

A Nébih általánosan nem javasolja állatgyógyászati készítmények külföldi weboldalakról történő rendelését, amit a mostani teszt is alátámasztott. Az egyik külföldi weboldalról rendelt készítményen nem volt pontos a hatóanyag megnevezése, így alkalmazása mindenképp kockázatot jelent az állatra nézve. Továbbá egy belföldi weboldalról olyan készítményt rendeltek, amelynek a forgalombahozatali engedélyét már két éve visszavonta a hatóság. A cég ellen eljárást indítottak jogszabályellenes forgalmazás miatt, ami jelenleg még folyamatban van. Az eljárás pénzbírsággal fog zárulni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)