A kutyáknak ezért pokoli a szilveszter

Az erős fény- és hanghatások sokkolóan hatnak az állatokra, amelyek emiatt rémülten elkóborolhatnak. Ezért nem lehet elégszer figyelmeztetni a kutyatartókat - és mindenki mást is - a szilveszteri petárdázás és a tűzijátékok veszélyeire.

Hogyan óvjuk kedvencünket?

A felelős kutyatartás az év végi ünnepléskor is nagyon fontos, hiszen minden évben rengeteg riadt állat szökik el a hangos robbanások miatt. Ezért a gazdiknak érdemes december 31-én este 6 órától másnap reggel 6-ig beengedni az egyébként kint tartott állatokat. Ezzel együtt a benti kedvenceket sem ajánlott egyedül hagyni erre az estére. Emellett az is fontos, hogy a gazdák kizárólag bilétával ellátott nyakörvvel, pórázon vigyék sétálni kutyáikat.

kutya, megrémült kutya, kóbor kutya, szilveszter, tűzijáték, petárda, mikrochip
kutya, megrémült kutya, kóbor kutya, szilveszter, tűzijáték, petárda, mikrochip

A chip elvezet a gazdihoz

A MOL 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal, azóta több mint ezer elkóborolt kutyának segítettek. Országszerte a társaság 123 benzinkútján található mikrochip-leolvasó, ami megkönnyíti az elkóborolt állatok beazonosítását, és legtöbb esetben a gazda megtalálását is lehetővé teszi.

Tavaly szilveszter éjszaka például 91 kutyát vittek be a töltőállomásokra. Közülük 71-nek volt chipje, így a leolvasás után sikeresen visszajutottak gazdáikhoz. A mikrochippel nem rendelkező kutyákat vagy örökbe fogadták, vagy a helyi menhelyre vitték. A mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés