A kutyák személyisége így változik

Idővel nemcsak az emberek, hanem valószínűleg az ebek személyisége is változik - erre világított rá egy friss kutatás.

A Michigani Állami Egyetem tudósai megállapították, hogy nemcsak az emberek személyiségében következhetnek be módosulások az életükben adódó nagyobb változások hatására, hanem a kutyák személyisége is változhat - méghozzá meglepően nagymértékben. A kutatásba több mint 1600 kutyatartót vontak be. A résztvevőknek egy részletes kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben a saját és kedvencük személyiségét kellett értékelniük. Az ebek 50 faj egyedei közül kerültek ki, voltak köztük nőstények és hímek, illetve néhány hetestől 15 évesig mindenféle korú négylábúak.

kutya, kutya viselkedése, kutya személyisége, kutyatartás
kutya, kutya viselkedése, kutya személyisége, kutyatartás

Mi változik?

"Három fő területen találtunk összefüggéseket: a kor és a személyiség, az ember és kutyája személyiségeinek hasonlóságai, illetve a kutya személyiségének hatása a gazdájával ápolt kapcsolatra" - ismertette William Chopik pszichológiaprofesszor, a kutatás vezetője. Eredményeikből bebizonyosodott, hogy az idősebb kutyákat már jóval nehezebb tanítani, két dolog viszont ritkán változik a kutyáknál, legyenek bármennyi idősek is: afélelemés szorongás.

A gazda is hat a kutya személyiségére

A kutyák is megérzik azt, ha gazdájuk stresszes időszakot él át. A részleteket itt olvashatja el!

A kutatók azt is megállapították, hogy az ebek és gazdáik többnyire ugyanolyan vagy nagyon hasonló személyiségjegyekkel rendelkeznek. Az extrovertált emberek izgatottabbnak és jóval aktívabbnak írták le kutyáikat, a negatívabb gondolkodású tulajdonosok pedig inkább félős, a tanításra kevésbé fogékony ebekként jellemezték kedvenceiket. A barátságos, társaságkedvelő gazdik kutyái kevésbé félénkek - mind emberekkel, mind állatokkal szemben. Akik pedig nagyon jó kapcsolatot ápoltak kutyáikkal, azok általában aktív, könnyen fellelkesülő, a tanításra fogékony négylábú társakról számoltak be,agresszióés szorongás nem igazán árnyékolta be ezeket a kapcsolatokat.

Mennyit számít a környezet?

A kutatók a tervek szerint az is megvizsgálják a jövőben, hogy milyen hatással lehet a gazdik által biztosított környezet az ebek jellemének változására. "Ha például menhelyről fogadunk be egy kutyát, néhány jellemvonása biztosan megmarad, de a szerető közeg, a sok séta és közös játék miatt az eb lazábbá és társaságkeresőbbé válhat" - magyarázta.

Forrás: sciencedirect.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció