A kutya túletetése így kerülhető el

A túlsúly éppúgy egészségtelen az állatokra nézve, ahogyan az embereknél. Fontos tehát, hogy kedvenceinknek minden segítséget megadjunk, hogy testsúlyuk normális szinten maradjon.

Dr. Judy Morgan állatdietetikus szerint például sok gazdi azzal sincs tisztában pontosan, hogy az egyes kutyaeledelekből mekkora mennyiség számít egy adagnak. Ha pedig csak szemmérték alapján töltjük meg a kutya tálkáját, nagyon könnyen túletetéshez vezethet. A legtöbb csomagoláson feltüntetik a mennyiséget, amely egy étkezésre elegendő az állatnak testsúlytól függően. Ennek kiméréséhez érdemes lehet beszerezni egy egyszerű műanyag mérőpoharat. Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen egész nap étel a kutya tálkájában, amelyre rájárhat, ha kedve szottyan, mert így is könnyen túleheti magát. Ha az állat sokat van otthon egyedül, érdemes neki porciókontrollos adagolóval ellátott etetőt venni, aminek a segítségével mindig élelemhez juthat, ha éhes, de csak a megfelelő adagokban.

A kutyák túletetése túlsúly kialakulásához vezet
A kutyák túletetése túlsúly kialakulásához vezet

Legyünk mértékletesek a jutalomfalatokkal

Milyen jelek figyelmeztethetnek, hogy változtatnunk kell a kutya étrendjén? Részletek itt.

A kutyák energiaszükséglete egyebek mellett függ a testsúlyuktól és a napi mozgásmennyiségüktől - az ajánlott mérték meghatározásában állatorvos lehet segítségünkre. Mivel a kutyák neveléséhez, jutalmazásához használt falatok egy részében nagyon sok a cukor, illetve a kalória, ezekből sem mindegy, hogy mennyit kapnak napi szinten. Keressük a kifejezetten alacsony kalóriatartalmú termékeket, illetve nézzük meg a csomagoláson, hogy az adott jutalomfalatból, kutyakekszből egy darab mennyi kalóriát tartalmaz! Ezután ki tudjuk számolni, hogy az etetések mellett mennyi extrával láthatjuk el kedvencünket. Természetesen ne felejtsük el beszámítani azokat a jutalomfalatokat sem, amelyeket tréningezés közben kap!

Szintén hízáshoz vezethet egy kutyánál, ha valamilyen okból lecsökken a napi aktivitása. Ha a korábbi három séta helyett, mondjuk, csak napi kettőre jut időnk, akkor arányosan kevesebb ételt is érdemes adni kedvencünknek.

Figyeljünk az étel minőségére!

Az alacsonyabb minőségű kutyatápokban sok lehet az olyan hozzávaló, adalékanyag, amely elősegítheti a kutyák elhízását. Hogy melyik fajtának, illetve milyen méretű kutyának mit érdemes adni, abban érdemes kikérni az állatorvos véleményét. Ha pedig az orvos speciális, illetve akár diétás tápot ír fel a kutyánknak, akkor lehetőség szerint ne etessük más típussal.

Legyünk továbbá mértékletesek a téren, hogy az étkezéseknél kunyeráló kutyáknak mennyi ételt adunk az asztalról. Nem csupán azt kell szem előtt tartani, hogy az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek közül mit nem ehet meg a kutya, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy az így kapott falatok szintén pluszkalóriát jelentenek a számára.

Forrás: petmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)