A büntetés így hat a kutyákra

Egy tanulmány azt elemezte, milyen hatással van a büntetés a kutyákra. A szakemberek arra jutottak, hogy ez a nevelési eszköz rövid és hosszú távon is káros hatással van a kutyák hogylétére.

Egyes gazdik kiabálással és verbális szidással büntetik a kutyájukat, ha az állat megrágja a szőnyeget, a padlóra vizel, esetleg olyankor ugat, amikor csendben kellene lennie. Egy korábbi, 17 tanulmány eredményeit elemző összegzés azonban megállapította, hogy az averzív módszerek - mint a büntetés - semmilyen értelemben sem hatékonyabbak, mint a pozitív megerősítésen alapuló nevelési eszközök. A büntetés ráadásul az állat fizikai és mentális egészségére is hatással van. Egy friss vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy az ilyen jellegű fegyelmezés jelentősen megemelheti az állatok stressz-szintjét.

büntetés, kutya, kutyatartás, kutya fegyelmezése, szidás,
büntetés, kutya, kutyatartás, kutya fegyelmezése, szidás,

Nem jó, ha kiabálunk a kutyával

A kutatásba 92 kuyát vontak be. 42 ebet olyan kutyaiskolákban képeztek ki, ahol a nevelési módszerek jutalmazáson alapultak - itt étellel vagy játékkal motiválták és jutalmazták az állatokat. A maradék 50 olyan kutyát pedig averzív módszerekkel neveltek, például kiabálással, szidással vagy pórázrángatással.

Bajt okozhat a jutalomfalat kutyáknál? A válaszért kattintson ide!

A szakemberek abból a hipotézisből indultak ki, hogy az averzív módszerekkel nevelt kutyák a stressz több viselkedésbeli és pszichés jelét mutatják. Emellett úgy gondolták, hogy ezek a kutyák pesszimistábbnak bizonyulnak majd a kognitív teszteken. A kutatók lefilmezték az állatokat tréningezés közben, illetve három tréning előtt és után nyálmintákat is vettek tőlük. A felvételekből kiderült, hogy a szidalmazással nevelt kutyák több jelét mutatták a stressznek, tehát gyakrabban nyalták a szájukat, többet ásítottak és feszültebbnek tűntek. A nyáltesztek pedig megállapították, hogy ezen kutyák szervezetében megemelkedett a kortizol nevű stresszhormon szintje a tréningek után. A jutalmazással nevelt kutyáknál viszont nem láttak ilyen változásokat és tüneteket.

A hosszabb távú hatásokat vizsgáló kísérletből pedig az derült ki, hogy a szidalmazással nevelt kutyák pesszimistábbak lesznek - minél gyakrabban szidták vagy büntették meg őket, annél negatívabb lett a viselkedésük.

Forrás: medicalnewstoday.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció