150 ezerbe is kerülhet az utcán felejtett kutyapiszok

Megelégelte Budapest II. kerülete az utcán hagyott kutyaürüléket. A polgármester Facebook-bejegyzésben közölte, hogy fellépnek a felelőtlen gazdik ellen.

„Lépünk, hogy ne lépjünk bele!” – Együttes intézkedés a hanyagul otthagyott kutyapiszok és a házi kedvencekre veszélyes toklász ellen a II. kerületben – ezzel a címmel rakta ki Facebook-bejegyzését Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

Mint arra a politikus rámutatott, „a hanyagság büntethető”, a fel nem szedett kutyapiszok miatt ugyanis 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak a gazdik. Arról is írt, hogy a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért a következő napokban egyre több tábla fogja felhívni a figyelmet arra, hogy a kutyaürülék jobb helyen van bezacskózva az erre kijelölt gyűjtőedényekben.

Beszédes számok

A bejegyzésből kiderült, hogy a kerületben – közelítő számítások alapján – naponta 4 762,5 kg kutyaürülék keletkezik, éves szinten pedig 1 671 637,5 kg. Ürülékgyűjtő edényből 153-at helyeztettek el; heti 7 kg tartalom mellett, havi átlagban 4 284 kg-ot szállíttattak el. Éves összesítésben ez a mennyiség 51 408 kg, azaz több mint ötvenegy tonna. „Vagyis az elszállított mennyiség csak töredéke a keletkező kutyaürülék-mennyiségnek, a többi máshol, jobb esetben a kukában végzi, de bizonyára mindannyian láttunk már közterületen hagyott kutyapiszkot” – hangsúlyozta a polgármester.

Őrsi Gergely megemlítette továbbá, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy "toklászmentes területeket" hozzanak létre, és az ebek gondtalanul, biztonságban játszhassanak, szaglászhassanak. „Terveink szerint a toklászt a parlagfűhöz hasonló gyomnövényként fogjuk kezelni, hiszen a szezononként egy állatorvosnak akár 60-70 kutyát is el kell látnia. Vagyis indokolt az érett toklász okozta sérülések komolyan vétele, és azok megelőzése” – olvasható a posztban.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: