Az ibuprofénmérgezés tünetei és kezelése kutyáknál

Szinte minden háztartásban megtalálhatók különféle gyógyszerek, táplálékkiegészítők, amelyek az emberre nézve nem jelentenek veszélyt, kutyákban viszont súlyos állapotot idézhet elő alkalmazásuk. Ezek közé tartoznak az ibuprofén-hatóanyagú készítmények is.

Az ibuprofén egy nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID), amely az egyik legáltalánosabban használt fájdalom- és a lázcsillapító. Számos vény nélkül elérhető és vényköteles gyógyszer hatóanyaga. Míg azonban az ibuprofén megfelelő dózisban biztonságos az emberek számára, addig a kutyák szervezetébe jutva súlyos károkat okoz.

Az ibuprofén súlyosan károsíthatja a kutyák szervezetét
Az ibuprofén súlyosan károsíthatja a kutyák szervezetét. Fotó: Getty Images

Az ibuprofénmérgezés tünetei kutyáknál

 • hányás
 • hasmenés
 • véres széklet (piros vagy fekete)
 • vér a hányásban
 • hányinger
 • étvágytalanság
 • fogyás
 • gyomorfekélyek és -perforáció
 • fokozott szomjúság és vizelés
 • csökkent vagy elmaradó vizelet
 • rohamok
 • koordinációzavar (esetleg a koordináció teljes hiánya)
 • kóma

Az ibuprofénmérgezés okai kutyáknál

A legtöbb esetben az állatok véletlenül jutnak a gyógyszerhez, azonban előfordulhat az is, hogy a gazdik maguk adnak ibuprofént tartalmazó szert kedvencüknek, nem mérlegelve ennek kockázatát. Ilyenkor a kutya állatorvoshoz kerülve már nem mutat fájdalmat, ezért nehezen deríthető ki a probléma oka, ugyanakkor a gyógyszerek okozta káros mellékhatások tüneteit csillapítani szükséges.

Az ibuprofén szájon át adva gyorsan felszívódik a kutyák szervezetében. Hosszú távon alkalmazva még az alacsony dózis is gyomor- és bélvérzést, vesekárosodást okozhat. Néha idegrendszeri tünetek, szívritmuszavar is jelentkezik. Az ibuprofén gátolja a ciklooxigenáz enzimeket, amelyek védik a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, fenntartják az egészséges véráramlást a vesékben, valamint segítik a vérlemezkék agglutinációját. Az enzimek gátlása esetén tehát sérül a gyomor-bélrendszer nyálkahártyája, ami olyan tüneteket okoz, mint a hányás, émelygés, hasmenés, valamint gyomorfekély is kialakulhat. A vese csökkent véráramlása vesekárosodást okoz. A csökkent vérlemezke-aggregáció pedig vérzékenység kialakulásához vezet.

Az ibuprofénmérgezés diagnózisa kutyáknál

A részletes kórelőzmény felvételét követően az állatorvos vér- és vizeletvizsgálatot végez a vese károsodásának felmérése céljából. Ez a teszt kutyák esetében az ibuprofénmérgezéssel kapcsolatos emésztő- és idegrendszeri tünetek ellenőrzésére is irányul.

Az ibuprofénmérgezés kezelése kutyáknál

Hogyan kezelhető a D-vitamin-mérgezés kutyáknál? Részletek itt.

Amennyiben kedvencünk nem szteroid gyulladáscsökkentőt fogyasztott, azonnal keressük fel vele az állatorvost, aki apomorfint fog használni a hányás kiváltására. Mint minden esetben, itt is minél hamarabb kap az állat szakszerű ellátást, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra. Emellett az állatorvos aktív szenet ad az állatnak, amely minden méreganyagot felszív a gyomorban. Bizonyos esetekben gyomormosásra is szükség lehet.

Olyan helyzetekben, amikor a vesék ibuprofénmérgezés miatt károsodtak, folyadékkezelésre, valamint vér- vagy plazmaátömlesztésre van szükség. Javasolt továbbá a hányás elleni védekezés antiemetikus gyógyszerekkel és gyomor- és bélvédő szerek használatával. A gyomor perforációja műtéti korrekciót igényel. Görcsrohamok esetén antikonvulzív (görcsoldó) gyógyszerekre lehet szükség.

Az ibuprofénmérgezés megelőzése kutyáknál

Tartsuk az állattól jól elzárt helyen a gyógyszeres dobozt, ezzel elkerülhetőek, de legalábbis minimálisra csökkenthetőek a balesetek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: