Az aszpirinmérgezés tünetei és kezelése kutyáknál

Az aszpirinnek, amely egy nem szteroid gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer, léteznek véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásai. Ugyanakkor esetenként erősen mérgező is lehet.

Az aszpirinmérgezés tünetei

Milyen tünetek jelezhetik a bélférgességet kutyáknál? Részletek itt.

Az emésztés során az aszpirin szalicilsavvá alakul, és ebben a formában jut el a test többi részére. A kutyatartóknak szigorúan be kell tartaniuk az állatorvos útmutatásait, amennyiben aszpirin adására van szükség.

Az első jól észlelhető tünet az étvágytalanság. A továbbiakban hányás, hasmenés alakul ki, az emésztőrendszerben pedig vérzések jelentkeznek a gyomor és a vékonybél kimaródása következtében. A központi idegrendszer is érintett lehet, ezért a kutya nehezen jár, gyenge, koordinálatlan mozgás jellemzi, néha teljesen összeomlik. Szélsőséges esetben eszméletvesztés, ezt követően pedig hirtelen halál következik be.

Mivel már egészen kis mennyiség esetén is probléma lehet, a tulajdonosoknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a kutya emésztési zavarait, esetleges viselkedésváltozásait aszpirin adása esetén. Ha pedig jelentős mennyiségben fogyasztja el az állat a gyógyszert, akkor azonnal sürgősségi kezelésben kell részesíteni.

Kis mennyiségű aszpirin is okozhat problémákat a kutyáknál
Kis mennyiségű aszpirin is okozhat problémákat a kutyáknál

Az aszpirinmérgezés diagnózisa

Ha tudjuk - illetve már a legenyhébb gyanú esetén is -, hogy kutyánk aszpirintartalmú gyógyszert fogyasztott, a diagnosztikai tesztek a mérgezés súlyosságát kell feltérképezzék. A vérminta elemzése során a sejtszámot és a szérum biokémiai összetevőit vizsgálják. Általában anémiás és az elektrolit-háztartást érintő zavarok jelentkeznek. További vérmintát vesznek a véralvadás vizsgálatára is.

Az aszpirinmérgezés kezelése

12 órán belül kezelt kutyáknál, enyhe tünetek észlelésekor az aszpirinmennyiséget csökkenteni lehet a felírt gyógyszerrel. Minél hamarabb kezdjük a kezelést, annál jobb eredményt tudunk elérni. Az állatorvos tanácsára hánytassuk meg kutyánkat még otthon a kezelés megkezdése előtt.

Aktív szén adásával további méreganyagokat lehet hatástalanítani, a továbbiakban pedig a felépülést és az emésztőrendszer helyreállítását elősegítő gyógyszerek adására kerül sor. A kutya általános állapotától függően szükség lehet folyadékpótlásra, illetve egyéb szupportív kezelésekre is. Amíg nem sikerül stabilizálni az állatot, szükséges kórházi körülményeket biztosítani a vérvizsgálat rendszeres elvégzése mellett.

Egyes szobanövények akár súlyos mérgezést is előidézhetnek a kedvenceknél. Ide kattintva tekintheti át, melyek a legveszélyesebb virágok az otthonunkban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: