A szürke hályog tünetei és kezelése kutyáknál

Szürke hályog kialakulása során a szemlencse degenerálódik, emiatt károsodik a kutyák éles látása. Ha ugyanis a szivárványhártya mögött elhelyezkedő szemlencse elhomályosodik, megakadályozza, hogy a fény eljusson a retinára, ezáltal látásromláshoz vezet.

A szürke hályog okai kutyáknál

A legtöbb esetben a szürke hályog öröklődik. A törpe uszkár, amerikai cocker spániel, mini schnauzer, golden retriever és a szibériai husky egyaránt hajlamos a szürke hályog kialakulására. Az örökletes tényezőkön túl az alábbi egészségügyi problémák is fokozzák a szemészeti probléma kockázatát:

  • cukorbetegség
  • idős kor
  • elektromos áramütés
  • a szem uveájának gyulladása
  • kórosan alacsony kalciumszint a vérben (hipokalcémia)
  • sugárzással vagy mérgező anyagokkal (például dinitrofenollal, naftalinnal) való érintkezés

Ha a kutyánál felmerül a szürke hályog gyanúja, javasolt mihamarabb állatorvoshoz fordulni
Ha a kutyánál felmerül a szürke hályog gyanúja, javasolt mihamarabb állatorvoshoz fordulni. Fotó: Getty Images

A szürke hályog tünetei kutyáknál

Milyen tünetekről ismerhető fel a szemszárazság kutyáknál?

A tünetek jellemzően a látáskárosodás mértékéhez kapcsolódnak. Azok a kutyák, amelyeknél az elváltozás mértéke 30 százaléknál kisebb, kevés vagy semmilyen tünetet nem mutatnak, míg azoknál, amelyeknél a lencse több mint 60 százaléka elhomályosodik, előfordulhat teljes látásvesztés, vagy nehezen látnak félhomályos helyeken. Amennyiben a kutya cukorbetegséggel összefüggő szürke hályogban szenved, a látásromlás tünetei mellett fokozott szomjúság, fokozott vizelési inger és fogyás is jelentkezhet nála.

A szürke hályog diagnózisa kutyáknál

Ha a kutya egyik vagy mindkét szemében zavarosságot észlelünk, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz! Foglaljuk össze a teljes kórelőzményt, beleértve a kutya egészségi állapotával kapcsolatos minden tudnivalót, így az észlelt tünetek kialakulásának idejét és jellegét, valamint minden olyan történést, amely felelős lehet a panaszokért. Az orvos ezután teljes körű fizikális vizsgálatot végez, a szemre és a szemkörnyékre összpontosítva, hogy megállapítsa a probléma súlyosságát.

Rutin diagnosztikai vizsgálatokra, például teljes vérképre, biokémiai profilra és vizeletvizsgálatra is szükség lehet. E vizsgálatok eredményei azonban általában nem specifikusak, hacsak nem egy másik, egyidejűleg fennálló betegség, például cukorbetegség vagy hipokalcémia áll a háttérben. Az ultrahang és az elektroretinográfia (amely a retinában jelen lévő sejtek elektromos válaszait méri) a fejlett diagnosztikai vizsgálatok két formája - ezek szintén segítenek meghatározni a probléma súlyosságát, illetve megerősíthetik, hogy szükség van-e műtétre a szürke hályog korrigálásához.

A szürke hályog kezelése kutyáknál

A szürke hályog progresszív rendellenesség, azaz, ha nem kezelik gyorsan, a kutya egyik vagy mindkét szemében vaksághoz vezethet. Ez különösen igaz a cukorbetegséggel összefüggő szürke hályogra, mivel az a kutyáknál nagyon gyorsan fejlődik, romlik. A szürke hályog nem örökletes formáiban szenvedő kutyák esetében azonban gyakran nem ajánlott a műtét.

Modern szürkehályog-műtéti technika a fakoemulzifikáció, a szemlencse emulzifikációját jelenti ultrahangos kézi eszközzel. Miután a lencsét emulgeálták és leszívták, a leszívott folyadékot fiziológiás sóoldattal helyettesítik. Az extrém távollátás megelőzése érdekében a műtét során intraokuláris lencse is beültethető. A fakoemulzifikáció több mint 90 százalékos sikerességi arányt mutat kutyáknál.

A szürke hályog utókezelése kutyáknál

A betegség progressziójának mértéke a szürke hályog kiváltó okától, a szürke hályog elhelyezkedésétől és az állat korától függ. Ha műtétet is végeztek az állatnál, akkor a lábadozáshoz szükség lehet némi időre. Az állatorvos szemészeti készítményeket is ad a gazdinak az otthoni ápoláshoz, amik használatára akár több hétig is szükség lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)