A fülgyulladás tünetei és kezelése kutyáknál

Az otitis media a középfülgyulladás latin neve, az otitis interna pedig a belső fül gyulladását jelzi: legtöbb esetben mindkettőt bakteriális fertőzés okozza. A hosszú fülű és szőrű fajták a legérzékenyebbek a betegségre.

A fülgyulladás tünetei

Milyen tünetek jelezhetik a kutyák bélférgességét? Részletek itt.

A tünetek széles skálán mozognak attól függően, hogy mennyire súlyos és kiterjedt a fertőzés. Néha teljesen tünetmentes is lehet az állatunk, de akár központi idegrendszeri érintettség is előfordulhat. Ilyenkor megfigyelhető a száj nyitásának fájdalmassága, nyelési nehézségek, fejrázás, fejbillentés, és a fájdalmas fül oldalára fordulás is előfordulhat, illetve egyensúlyzavarok, koordinálatlan mozgás és süketség alakulhat ki.

További járulékos tünet lehet még a hányás, a hányinger és az egyenlőtlen nagyságú pupillák. Gyulladásra utal a fülben az erős váladékozás, a gyulladt dobhártya, különösen súlyos esetekben pedig - az idegrendszer érintettsége miatt, az arcideg károsodása következtében - a képtelenség a pislogásra, illetve a bénulás.

A fülgyulladás célzott kezeléséhez tisztázni kell, mely kórokozók okozzák a problémát
A fülgyulladás célzott kezeléséhez tisztázni kell, mely kórokozók okozzák a problémát

A fülgyulladás okai

A fertőzést legtöbb esetben különféle baktériumok alakítják ki a közép-, illetve belső fülben. Egyéb lehetséges kórokozók még az élesztőgombák, úgymint a Malassezia, a fonalas gombák közül az Aspergillus fajok és a fülatkák (például az Otodectes cynotis). Az állatot ért traumás behatások (például autóbaleset,) vagy a fülben kialakuló tumorok, illetve idegen testek bekerülése esetén is nő a betegség megjelenésének valószínűsége.

A fülgyulladás diagnózisa

A diagnosztikai procedúrában az első és legfontosabb a myringotomia, amely a dobhártya felszúrását jelenti. Ilyenkor egy ún. spinális tűvel mintát vesznek a középfülben található váladékból, így pontosan meghatározható a fertőzés kórokozója, lehetővé téve a célzott terápiát. A koponyaüregi cerebrospinális váladékból is vehetnek mintát, illetve vizelet-, vér-és képalkotó vizsgálatokat szintén elvégezhetnek.

A fülgyulladás kezelése

Súlyos fülgyulladás esetén az állat nagyon legyengült, rossz az általános állapota: ilyenkor szükség lehet kórházi ápolásra. A továbbiakban rendkívül fontos a különféle idegrendszeri zavarok okának feltárása. Kevésbé súlyos esetekben kedvenceink otthoni körülmények között is gyógyíthatóak.

A legtöbb bakteriális eredetű fülgyulladás jó eredménnyel kezelhető, és nem kell számolni a betegség újbóli megjelenésével sem. Ha mégis visszatér a gyulladás, akkor sebészi beavatkozásra van szükség, melynek során a gennyes folyadék eltávolítását kell biztosítani. A kezelés után 2 héttel az orvos kontrollvizsgálatokat végez. Amennyiben kutyánk teljesen tünetmentes, úgy gyógyultnak tekinthető.

Milyen trükkökkel adhatunk be gyógyszert észrevétlenül a kutyánknak? A legjobb tippekről ide kattintva olvashat bővebben.

A fülgyulladás megelőzése

A rutin fültisztítás nagyon lecsökkenti a fertőzés kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor vegyük azt is figyelembe, hogy a belső fül túlságosan gyakori és erős mosása károsíthatja a hallójárat felszínét. Tartsuk mindig szem előtt állatorvosunk fülhigiéniára vonatkozó javaslatait!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)