A D-vitamin-mérgezés tünetei és kezelése kutyáknál

Bár a D-vitamin a kutyák szervezete számára is rendkívül fontos, túladagolás esetén azonban komoly következményekkel kell számolni. Legrosszabb esetben az állat halálát okozhatja a mérgezés.

A D-vitamin zsírban oldódik, ezért a test a zsírszövetekben és a májban raktározza. Fontos élettani feladata a kalcium- és a foszforháztartás szabályozása, elősegíti továbbá a kalcium raktározását, így a csontfelépülésért, illetve az ideg- és izomműködésért is felel. Mint oly sok más esetben is, ha túlzott mennyiségben veszi fel az állat, akkor súlyos következmények alakulhatnak ki.

A rágcsálóirtók a leggyakoribb problémaforrások. Veszélyes lehet továbbá a D-vitamin nagy mennyiségű, kontrollálatlan adagolása, illetve olyan gyógyászati készítmények alkalmazása, melyek sok D-vitamint tartalmaznak. A kutyáknál bármely életkorban kialakulhat az elváltozás, de leggyakoribb újszülött, illetve fiatal állatokban.

Nagy mennyiségben a D-vitamin mérgező a kutyák számára
Nagy mennyiségben a D-vitamin mérgező a kutyák számára

A D-vitamin-mérgezés tünetei kutyáknál

A tünetek a rágcsálóirtó felvételét követő 12-36 órán belül alakulnak ki. Az eltelt idő nagyon függ attól, hogy milyen erős toxikus szert fogyasztott el a kutyánk.

A mérgezés tünete lehet:

 • hányás
 • gyengeség
 • enerváltság
 • étvágytalanság
 • fokozott szomjúság
 • fokozott vizelés
 • sötét színű, kátrányszerű, vért tartalmazó széklet
 • vér a hányásban
 • súlyvesztés
 • székrekedés
 • rohamok
 • izomremegés
 • fájdalmas hasi területek
 • erős nyálzás

A D-vitamin-mérgezés okai kutyáknál

 • (kolekalciferol- vagy D3-tartalmú) rágcsálóméreg véletlenszerű elfogyasztása
 • túlzott mennyiségű D-vitamin felvétele gyógyszeres terápia során

A D-vitamin-mérgezés diagnózisa kutyáknál

Milyen tünetekről ismerhető fel, ha a kutya aszpirinmérgezéstől szenved? Részletek itt.

Az állatorvos részletesen kikérdezi a kórelőzményt, különös figyelmet fordítva arra, hogy találkozhatott-e az állat a közelmúltban méreggel, vagy részesült-e bármiféle diétás táplálásban. Mindenre kiterjedő alapos fizikális vizsgálatot végez kedvencünkön, melyet laboratóriumi vizsgálatok követnek. A legfontosabb vizsgálatok a teljes vérkép, a biokémiai vérvizsgálat és a vizeletvizsgálat.

Amennyiben a kutyánál D-vitamin-mérgezés alakul ki, a biokémiai tesztek magas kalcium- és foszforszintet jeleznek a vérben. Emellett megnő a kálium és a nitrogéntartalmú bomlástermékek mennyisége is. Egyes esetekben a biokémiai profil magas májenzimszintet jelez és nagyon alacsony albuminmennyiséget. A vizeletvizsgálat pedig abnormálisan magas fehérje- és glükózszintet mutat.

Szintén előfordulhat, hogy a véralvadás zavarai jelentkeznek: testszerte vérzések alakulhatnak ki, amelyek hátterében a rendkívül alacsony vérlemezkeszám áll. Egyes specifikus tesztekkel a D-vitamin-szintet mérik a vérben, illetve szükség lehet EKG-vizsgálatra, hogy kizárhassák a szívműködés zavarait. Mérgezésnél különféle anomáliák figyelhetőek meg, például rendkívüli mértékben lecsökkenhet a pulzusszám.

A D-vitamin-mérgezés kezelése kutyáknál

A D-vitamin-mérgezés azonnali közbeavatkozást kíván. Az első 72 óra vízválasztó a kutya élete szempontjából. Amennyiben a D-vitamint tartalmazó mérgező anyagot a közelmúltban fogyasztotta el a kutyánk, az állatorvos meghánytatja az állatot. Vannak különböző szerek, melyek megkötik a toxikus hatású vegyületeket, így megakadályozzák a további D-vitamin-felszívódást. Hogy az állat víz- és elektrolit-háztartása zavartalan legyen, intravénás folyadékpótlásra van szükség. Ennek másik jótékony hatása, hogy a megnövekedett vizeletmennyiség elősegíti a kalcium-kiválasztást.

Súlyos fokú anémia esetén vértranszfúzióra van szükség. Nagyon sokszor bakteriális felülfertőződés követi a mérgezést, ezért antibiotikumokat kapnak a kutyák. Rohamok esetén pedig nyugtatószerek adagolására van szükség.

A D-vitamin-mérgezés utókezelése kutyáknál

Mivel hosszú ideig tartó kórházi kezelés szükséges, a terápia nagyon drága. Folyamatosan figyelemmel kell ugyanis kísérni a gyógyulás folyamatát: a meghatározott időközönként elvégzett tesztek a kutya kalcium- és foszforszintjét mérik fel.

A D-vitamin-mérgezés megelőzése kutyáknál

Fontos, hogy a rágcsálómérget a kutyáktól elzárva tartsuk, és minden diétás táplálás esetén kérjük állatorvosunk tanácsát a D-vitamin-túladagolás megelőzése érdekében.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)