Van a kutyáknak időérzékük?

Biztosan sok kutyagazdinak eszébe jutott már, hogy vajon honnan tudják a kedvenceik szinte óramű pontossággal, hogy mikor jön el a séta vagy a vacsora ideje? Vajon csak következtetnek bizonyos jelekből, vagy ugyanúgy van időérzékük, mint az embereknek?

Bár a kutyáknak kifejezetten ezt a tulajdonságát még sosem vizsgálták, általános napi időérzékkel minden eddig tanulmányozott állatfaj rendelkezik - állítja Dr. Clive Wynne pszichológus.

Több állatfaj érzékeli az idő múlását

Egy összegző tanulmány szerint számos állatfaj képes érzékelni az idő múlását. Képesek megtanulni például, hogy a napnak egy bizonyos szakában egy bizonyos helyre menjenek, ha táplálékot akarnak. Emellett képesek külső ingerek hatására az időzítést is megtanulni. Például a csigaforgató madarak kagylókat esznek, amelyekhez csak a napnak egy bizonyos szakában, apálykor tudnak hozzáferni. A tudósok megfigyelték, hogy a madarak mindennap ugyanabban az időben térnek vissza a vízhez, hogy megszerezzék a napi kagylóadagjukat.

kutya, kutyatartás, kutya viselkedése, időérzék
A kutyák jobban örülnek a gazdájuknak, ha az hosszabb ideig van távol. Fotó: 123rf

Mi a helyzet a háziállatokkal?

A háziállatok esetében is beszélhetünk időérzékről. Egy macskákkal végzett kutatás során az állatokat arra idomították be, hogy két tál közül az egyikből egyenek, attól függően, hogy mennyi ideig voltak bezárva egy ketrecbe, mielőtt kiengedték őket. A cicák képesek voltak különbséget tenni az 5, 8, 10 és 20 másodperces időközök között, ami arra utal, hogy van egy belső órájuk, amely segít nekik felismerni bizonyos események időtartamát.

Amilyen a kutya, olyan a gazdája is? Milyen tulajdonságokat árul el rólunk kedvenc kutyafajtánk? Kattintson és megtudhatja!

Egy másik tanulmány pedig arra jutott, hogy a kutyák boldogabban és nagyobb intenzitással üdvözölték a hazatérő gazdijukat , ha az két órát volt távol, mint ha csak fél órát. Ez szintén arra utal, hogy érzékelik az idő múlását. A szakértők szerint a kutyáknak ugyanúgy van egy nagyjából 24 órás cirkadián ritmusa, amely a fényre és a sötétségre reagál. Ahelyett, hogy tudnák, hogy például hány órakor kapnak vacsorát, illetve időegységeket tartanának nyilván a fejükben, ezt a ritmust használják. Emellett arra is van esély, hogy következtetéseket vonnak le természeti tényezőkből, például a nap állásából.

Alexandra Horowitz pedig "Being a Dog" (Kutyának lenni) című könyvében azt írja, hogy a kutyáknak a szaglásuk is segíthet az időérzékelésben. Ahogy a különböző szagok és illatok belengik a házat, felerődösödnek, majd elhalnak, az segíthet az állatnak számon tartani, hogy bizonyos dolgok milyen régen történtek, illetve hogy milyen közel vannak bizonyos jövőbeli események. Ha például a kutya minden nap ugyanakkor kap enni, akkor az étkezések idejét "megjósolhatja" abból, hogy mennyire erős még az étel szaga a táljában.

Forrás: petmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)