+11° - +28°
Nincs front
Kis kedvencek

Tudnak-e a kutyák hazudni?

HáziPatika

Valószínűleg minden gazdi elgondolkodott már rajta, hogy a kutyája egy adott pillanatban vajon őszinte volt-e, vagy sem. De tudnak egyáltalán a kutyák hazudni?

Talán nincs is a világon a kutyáknál kedvesebb, odaadóbb, hűségesebb állat, ezért is nehéz arra gondolni, hogy képesek lehetnek a füllentésre. Szeretnénk azt hinni, hogy kedvencünk túl aranyos, túl jó barát és túl szeretetteljes ahhoz, hogy önként hazudjon nekünk. Kutatások szerint azonban a kutyák hajlamosak megtéveszteni az embert, vagy eltitkolni az igazságot, ha ez valamilyen módon előnyös számukra - írja a hillspet.com.

Tudnak-e a kutyák hazudni?
Tudnak-e a kutyák hazudni? Fotó: Getty Images

Bárkivel nem osztják meg a kolbászt

Az egyik tanulmány, amely rámutatott erre, az Animal Cognition nevű szaklapban jelent meg, a vizsgálatot a Zürichi Egyetem kutatói végezték. A kísérlet során a kutyáknak bemutattak két embert - az egyikük együttműködőnek, a másikuk versengőnek volt beállítva. Az "együttműködő" jutalomfalatokat adott az ebeknek, míg a "versengő" csak megmutatta nekik a finomságokat, de nem adott belőlük, hanem megtartotta magának. Ezután az állatok azt a feladatot kapták, hogy vezessék az embereket a három előkészített doboz egyikéhez - az egyik üres volt, a másikban keksz, míg a harmadikban kolbász rejlett, utóbbi a kutyák legkedveltebb csemegéje. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák az együttműködő társukat jellemzően a kolbászos dobozhoz vitték, míg azt, aki versengett velük, a másik két doboz valamelyikéhez irányították. A szakemberek szerint jól látszik, hogy a kutyák egész egyszerűen nem akarták megosztani a kolbászukat a versengőkkel, és tudatosan máshova vezették őket, hogy az illető ne tudja elvenni azt - ezzel is bizonyítva, hogy képesek a megtévesztésre, ha az előnyükre válik.

Nem kell folyton gyanakodnunk

Ezek a legokosabb kutyafajták - részletek!

Mivel nem igazán vannak árulkodó jelei annak, hogy a kutyánk hazudik, a gazdi nem sokat tud tenni annak érdekében, hogy megállapítsa, megpróbálja-e megtéveszteni az állat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól kezdve állandóan gyanakodnunk kell a kedvencünkre. A kutyánk minden bizonnyal egy őszinte teremtmény, aki nagyon vágyik a szeretetünkre és a figyelmünkre. Csak lehet, hogy rájött, hogyan szerezheti meg a leggyorsabban azt, amire szüksége van. Amikor a Psychology Today egyik cikkében elemezték a fentebb említett vizsgálatot, egy olyan kutya példáját hozták fel, aki ugatva figyelmezteti a gazdáját, hogy valaki közeledik a házhoz. Ha a gazdi az ablakhoz megy, és figyelmet szentel a kutyának - függetlenül attól, hogy közeledik-e valaki, vagy sem -, akkor ezzel megerősíti a kutyában, hogy a figyelem kiharcolásáért folytatott kísérletei sikeresek, célt érnek.


Szeretet, határok és a közös élet élvezete

Ne aggódjunk tehát, a kutyánk nem rossz szándékból teszi azt, amit tesz. Bár képes manipulálni, hogy elérjen valamit, mindezt pusztán azért csinálja, hogy egy kicsit jobban elkényeztessük őt. Elvégre mindannyian igyekszünk a legjobb helyzetekbe hozni magunkat, nem igaz? Nem is kell semmit tennünk annak érdekében, hogy leszoktassuk az ebet az olyan viselkedésről, amiről úgy gondoljuk, megtévesztő. Csak szeressük őt, szabjunk neki határokat, és élvezzük a közös életet!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag