Kis kedvencek

Régebb óta társunk a kutya, mint hittük

A kutya már több mint 11 ezer éve segíthetett vadászni az embernek, de még ennél is korábban, 14 ezer éve háziasították.

Mintegy 11 ezer 500 évvel ezelőtt kezdett el a kutya az ember mellett élni a mai Jordánia északkeleti részén, a kutyákat feltehetően vadászatra is használták - idézte az Eurekalert.com dán és brit tudósok friss kutatását.

Ezekkel akar a kutya mondani valamit

A legtöbben tudjuk, hogyan jelzi túláradó örömét, játékkedvét vagy éppen dühét egy kutya - de mi a helyzet négylábú kisebb, finomabb jelzéseivel? Kattintson a válaszért!

Lehet, hogy véletlenül háziasítottuk a kutyát

A régészek szerint az utal a kutyák vadászati használatára, hogy a vadnyulak és egyéb kisebb zsákmányállatok száma hirtelen, jelentősen megnövekedett a térségben található régészeti maradványok között. Az ember a kutyát mintegy 14 ezer évvel ezelőtt háziasította a Közel-Keleten, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez véletlenül vagy szándékosan történt-e.

A Koppenhágai Egyetem és a University College London közös régészeti csoportjának kutatási eredményei arra utalhatnak, hogy az ember az eddig véltnél korábban felismerte a korai kutyák vadászati képességeit. A Subajka 6 nevű észak-kelet-jordániai régészeti lelőhelyen talált csontok a régészek szerint nemcsak arra utalnak, hogy ebben a térségben már az újkőkor elején jelen voltak a kutyák, hanem arra is, hogy az emberek és a kutyák együtt vadászhattak.

A kutyák a mai napig segítik a vadászokat
A kutyák a mai napig segítik a vadászokat

A tanulmány vezető szerzője, Lisa Yeomans és kollégái arra következtettek, hogy a lelőhelyet egész éven át lakta az ember. A kutyák és az emberek együtt éltek, a kutyák nem csak akkor keresték fel a területet, amikor lakatlan volt. "Nem a település külső részén tartották őket, hanem részei voltak a mindennapoknak, szabadon kószálhattak az emberek között, ették az eldobott csontokat, és az ürülékük is megtalálható a lelőhelyen mindenfelé" - mondta Yeomans.

Az ásatásról származó adatok elemzésekor feltűnt az is, hogy amikor a kutyák megjelentek a területen, a nyulak száma is megnövekedett. A nyulat a húsa miatt vadászták, ám a Subajka 6 lakói csontjaiból gyöngyöt is  készítettek. A régészek valószínűnek tartják, hogy a kutyák megjelenése összefügghet a lelőhelyen a kisebb zsákmányállatok számának megnövekedésével.


Yeomans hangsúlyozta, hogy a kutyák kisebb és gyorsabb zsákmányt - nyulat és rókát - is el tudtak fogni. A változás ugyanakkor kapcsolatba hozható a vadászati technikák megváltozásával is, mert a leletek azt mutatják, hogy a korábbiakban válogatás nélkül, hálóval vadásztak vadnyúl-populációkra, a későbbiekben viszont válogattak: egyes állatokat vettek célba, feltehetően kutyák segítségével.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag