+11° - +28°
Nincs front
Kis kedvencek

Miért szeretik a kutyák a sípoló játékokat?

HáziPatika

Bár számtalan típusú kutyajáték kapható a piacon, tapasztalatok szerint az ebek többsége a sípoló darabokat szereti a legjobban. De mi állhat ennek az erős vonzalomnak a hátterében? A petMD utánajárt a lehetséges okoknak.

Kíváncsi, miért ásnak el a kutyák csontokat? Cikkünkből kiderül.

A kutyák az emberekhez hasonlóan szeretnek játszani, ez a közös vonás egyébként erősíti a gazdi és a kedvenc közötti különleges kapcsolatot - főleg, ha gyakran mókáznak együtt. Az ebek természetesen egyedül is jól elvannak, ehhez azonban legtöbbször szükségük van egy remek játékszerre. A sípoló kutyajátékokat például különösen szeretik. A lehetséges miérteket taglaló cikk szerzője, Dr. Manette M. Kohler állatorvos már az anyag elején hangsúlyozza, hogy mivel nem lehet megkérdezni a témában a kutyákat, és a gondolataikban sem tudunk olvasni, a szakemberek az állatok testbeszéde, viselkedése alapján állítottak fel néhány teóriát.

Miért szeretik a kutyák a sípoló játékokat?
Miért szeretik a kutyák a sípoló játékokat? Fotó: Getty Images

Bekapcsolják a vadászösztönt

Az első elmélet szerint a sípoló játékok előnyben részesítésének oka a kutyák őseinek, a farkasoknak a viselkedésében keresendő. A farkasok ragadozók, csak úgy élhetnek túl, ha meghatározott időközönként zsákmányt ejtenek. Bár a kutyafajták jellemzői a háziasítás folyamán alaposan megváltoztak, a vadászösztön különböző mértékben ugyan, de megmaradt bennük, és talán befolyásolhatja is azt, ahogyan játszanak. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a kutyákat ösztönszerűen jobban érdeklik azok a játékok, amelyeket jól tudnak rágcsálni és valamilyen hangot adnak ki. Bár vizsgálatokkal még nem bizonyították, de lehetséges, hogy a sípoló játékok bekapcsolják a vadászösztönt az ebekben, akik zsákmányként tekintenek azokra.

Szimplán szórakozásból

Egy másik teória szerint a kutyák rájöttek, hogy több figyelmet szentelünk nekik, ha valamilyen feltűnő játékkal, például egy sípoló tárggyal ügyködnek. Egy vizsgálat során egyébként valóban megfigyelték, hogy - legyen szó bármilyen fajta kutyáról -, sokkal aktívabbak voltak a játék során, ha foglalkoztak velük, illetve, ha mozgalmas volt a játék (jó példa erre, hogy mennyire élvezik, ha valaki labdát, botot dobál nekik, amit aztán vissza kell hozniuk).

Dr. Manette M. Kohler utolsó lehetséges magyarázatként a szórakozást emeli ki. Elképzelhető, hogy semmilyen tudományos indok nem áll a háttérben, az ebek egész egyszerűen élvezik, hogy jól bele lehet harapni, meg lehet rágcsálni a sípoló játékokat, és tetszik nekik a hangjuk.


Az is normális, ha nem szereti

Mielőtt bármelyik gazdi megijedne, abszolút normális, hogy míg a nagy átlag imádja a sípoló játékokat, az ő kutyája nem érdeklődik irántuk. Minden eb más és más személyiség, csakúgy, mint mi, emberek, így nem törvényszerű, hogy ami tetszik az egyiknek, az tetszik a másiknak is. A lényeg, hogy megismerjük a kutyánkat annyira, hogy tisztában legyünk vele, mivel tudunk neki örömet szerezni.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag