Kis kedvencek

Meglepő, de erre is képesek a kutyák

Meg tudják különböztetni a kutyák az ember szándékos és véletlen tetteit - állapította meg egy nemrégiben publikált német kutatás.

A kutya és az ember együttélésének hosszú története során az állat egy sor készséget kifejlesztett, amelyek az emberhez való kötődését segítették. Ezek közül az egyik az, hogy végrehajtják az "ül", "fekszik" és egyéb utasításokat. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy megértik-e az ember szándékát, vagy csak a tettre reagálnak. Felismerni, vagy legalább megérezni egy másik teremtmény szándékait, az úgynevezett tudatelmélet vagy mentalizáció alapja. Így nevezik azt a képességet, amellyel mentális állapotot - szándékot, vágyat, tudást - tulajdonít az ember másoknak. Sokáig úgy tartották, erre kizárólag az ember képes.

kutya, kutya viselkedése
Jobban megért minket kedvencünk, mint gondolnánk. Fotó: Getty Images

Tudják, mikor cselekszünk szándékosan

Egy német kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan reagálnak a kutyák, ha az ember szándékosan vagy véletlenül visszatartja a jutalomfalatukat. Azt állapították meg, hogy a kutyák eltérően viselkedtek, ha a kísérletet végző ember akarattal cselekedett, mint akkor, amikor akaratlanul. Ez arra utal, hogy a kutyák különbséget tudnak tenni a szándékos és a szándék nélküli viselkedés között.

Magyar kutatók kiderítették, hogy a kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet.

A kísérlethez az úgynevezett véletlen-szándékos paradigmát használták, ami gyakori az emberi és állati elme vizsgálatában, kutyák teszteléséhez azonban még nem vették igénybe. A kísérleteket 51 kutyával végezték, és három helyzetet próbáltak ki - mindannyiszor átlátszó táblák választották el a kísérletet vezető embert és az állatot. Az alaphelyzet az volt, hogy a kísérletvezető a táblák közötti résen át adta a kutyának a jutalomfalatot. Az egyik esetben az ember szándékosan hirtelen visszavette a falatot és letette maga elé. A "véletlen-ügyetlen" modellben az ember megpróbálta átadni a falatot a résen, de véletlenül kiejtette a kezéből. Ezután a "véletlen-lezárt" helyzetben pedig újra "megpróbálta" átadni az ételt, de ez ekkor sem sikerült, mert a rés bezárult. Akár szándékosan, akár véletlenül, a jutalom mindhárom esetben az ember oldalán maradt.


Így reagáltak a kutyák

A kutatók azt várták, hogy ha a kutyák azonosítják az ember szándékát, akkor a "szándékos" modellben tovább várnak majd, mielőtt a jutalom felé mozdulnának. A kísérletek azt mutatták, hogy nemcsak hosszabb ideig vártak olyankor, amikor az ember direkt nem adta oda a jutalomfalatot, de nagyobb valószínűséggel ültek vagy feküdtek le - amit békítő magatartásként szoktak értelmezni - és hagyták abba a farokcsóválást, mint a két "véletlen" modell során. "Kutatásunkban a kutyák egyértelműen másképpen viselkedtek attól függően, hogy az ember cselekedete szándékos, vagy véletlen volt-e" - mondta Britta Schünemann, a tanulmány vezető szerzője.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon több napsütés várható, keleten több lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag