Kutyajogosítvány kellene az állattartáshoz

Magyarországon bárki bármikor állattartóvá válhat, így előfordulhat, hogy egy család kellő ismeretek nélkül vesz magához egy házi kedvencet. Az átgondolatlan lépés miatt aztán sok esetben az utcára kerülnek a megunt állatok.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője fontos gondolatokat osztott meg.

Túlszaporított kedvencek

"Az állattartáshoz intelligencia is szükséges" - a részletekért kattintson ide!

Nagyon fontos lenne az ivartalanítás vagy az állatok szaporodásának gondos megelőzése. Rengeteg állatot ugyanis szabályozatlanul engednek szaporodni. Ebből az következik, hogy sokkal több kisállat születik, mint amennyi felelős gazdijelölt van. Ezekből az egyedekből később nagy valószínűséggel kóbor állat lesz. Jobb esetben állatvédő egyesülethez vagy menhelyre kerülnek, ám gyakoribb, hogy sintértelepeken végzik, ahol az állatok pusztítása törvényes. A "SintértNE!" elnevezésű településfejlesztő program oldala ezért arra buzdítja az ország 3200 településének önkormányzatait, hogy működjenek együtt állatvédő egyesületekkel és állatmentőkkel. Így a kóbor állatokkal kapcsolatos feladatokat humánusan lehetne megoldani.

kutyatartás, állattartás, kutya, háziállat, kutyatartó, felelős állattartás, jogosítvány
kutyatartás, állattartás, kutya, háziállat, kutyatartó, felelős állattartás, jogosítvány

Megveszik, megunják, kidobják

A felelős állattartáshoz megfelelő tartási helyre, anyagi fedezetre (az állat ellátásához), valamint megfelelő mennyiségű szabadidőre van szükség. Ha a három szükséglet közül bármelyik is hiányzik, az állattartás nem lesz megfelelő - figyelmeztetet Seres Zoltán,. A házi kedvencet az állat egész életére kell választani, ám ebbe sokan nem gondolnak bele, majd a megunt állatot egyszerűen utcára engedik. Egy állatot kitenni azonban állatkínzás - tehát bűncselekmény -, amiért letöltendő börtönt lehet kapni.

Állattartó jogosítvány kellene

A felelős állattartói kultúra kialakítása és az állatok védelme érdekében fontos, hogy mindenkinek alapvető ismeretei legyenek az állat szükségleteivel és jólétével kapcsolatban. Az állatvédők úgy vélik, a helyi önkormányzatok olyan állattartói nyilvántartást működtethetnének, amelynek adatai alapján jogosítványt adhatnának a felelős gazdáknak, a felelőtlen embereknek pedig megtilthatnák a házi kedvencek tartását. Nagy bajt okoz ugyanis, hogy bármilyen hobbiállat tartását bárki kezdeményezheti, még alkalmatlanság esetén is.

Ezen kívül állatrendőrségre is nagy szükség lenne Magyarországon, hogy könnyebben és gyorsabban felismerhessék az állatkínzásokat, majd megfelelően felléphessenek a bűnelkövetőkkel szemben - emelte ki Seres Zoltán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció