Introvertáltakhoz ezek a kutyafajták illenek

Ha szeretünk otthon lenni, természetünk pedig békés és csendes, akkor egy nyugodt kutyára van szükségünk, aki igazodik visszafogottságunkhoz. Nézzük, milyen fajták valók introvertáltaknak!

Újfundlandi

Az újfundlandi remek választás az intreovertáltaknak, hiszen egy igazi békés óriás, akinek érett, bölcs természete van. Gazdáját a végsőkig védelmezni, és bár szeret otthon pihenni, a rendszeres sétára neki is szüksége van. Arra szintén figyeljük, hogy hatalmas termetével nem fér el kis lakásban, tehát csak akkor válasszunk ilyen fajtát, ha tudunk neki elég helyet biztosítani - figyelmeztet Dr. Leslie Sinn állatorvos, kutyatréner.

Igazi békés óriás - ilyen az újfundlandi
Igazi békés óriás - ilyen az újfundlandi

A legjobb kutyafajták extrovertáltaknak Azoknak, akik folyton úton vannak, szeretik a kalandokat, a társaságot, az izgalmakat, egy hozzájuk hasonló, aktív kutyára van szükségük. Mutatjuk, melyek a legjobb fajták extrovertáltaknak.

Csau csau

Az óriási szőrtömeg és a kékes-lilás-feketés nyelv tulajdonosai képviselik az egyik legragaszkodóbb kutyafajtát. A csau csau lojális a gazdájához, csendes, nem zavar senkit - ha kell, egész nap ott ül a szeretett személy lábánál, szögezi le Vivian Leven kutyatréner. Introvertáltakhoz illő természetét fémjelzi, hogy idegenekkel kezdetben hűvösen, védekezőn is viselkedhet.

A csau csau lojális a gazdájához
A csau csau lojális a gazdájához

Cavalier King Charles spániel

"A legtöbb spániel igazi egyemberes kutya, teljesen elköteleződnek a gazdájuk mellett. Kedvesek, figyelmesek, szeretnivalóak, akik remekül kijönnek egy introvertált gazdival" - mondja Dr. Mary Burch, az American Kennel Club's Canine Good Citizen program igazgatója. Bár szeret játszani, azzal is nagyon elégedett, ha a legtöbb időt a kényelmes szobában tölthet azzal, akihez ragaszkodik.

Kedvesek, figyelmesek a spánielek
Kedvesek, figyelmesek a spánielek

Siba inu<strong></strong>

Éber és alkalmazkodó eb a siba inu, ami mostanra már nem csupán "szülőhazájában", Japánban tartozik a legnépszerűbb kutyafajták közé. "Olyanok, mint a macskák, elbűvölőek, ugyanakkor vannak vicces furcsaságaik is: nem mindig igénylik a babusgatást és a figyelmet, ráadásul sokszor kényesek, büszkék" - emeli ki Leven. Megbízhatóak, intelligensek, lojális társai a gazdának, akivel készek akár az egész napi semmittevést is megosztani.

A siba inu kényes és büszke is tud lenni
A siba inu kényes és büszke is tud lenni

Basenji

Egyik sajátossága ennek a kistermetű, Afrikából származó kutyának, hogy nem tud ugatni, ami a csendet, békét kedvelő introvertáltak számára kifejezetten vonzó tulajdonság lehet - emeli ki Dr. Sinn. Az idegenekkel távolságtartó, ugyanakkor érzelmes, intelligens eb, aki ugyanúgy jól érzi magát egy hosszú séta közben, mint a gazdi fotelje mellett ücsörögve. Azt azonban ne várjuk, hogy sűrűn másszon az ölünkbe - ez nem jellemző a fajtára.

Nem tud ugatni a basenji
Nem tud ugatni a basenji

Basset hound

A basset houndoknak már a külsejük is békés, nyugodt természetükről árulkodik, humorizál Dr. Sinn. Szerinte a lefelé konyuló, hosszú fülű, szomorú szemű és döcögő járású eb igazi "világ lustája", aki imád a jó meleg szobában heverészni. Nagyon kedves és bolondos fajta, de hajlamos a félénkségre. Szelíd természetével szinte rögtön megnyer mindenkit.

A basset hound imád heverészni
A basset hound imád heverészni

Mopsz

Dr. Burch szerint a mopsz azért ideális házi kedvenc, mert vidéken és a városban is egyaránt jól érzi magát. "Kicsi kutyák, de csak kb. 2 éves korukig aktívak, utána lenyugszanak. Nagyon kedvesek, és minden korosztályú emberrel jól érzik magukat" - így a szakember. Érdekes külseje érzékeny, gyengéd lelket takar, jó természetű, sosem agresszív.

Az érdekes külső gyengéd lelket takar a mopszoknál
Az érdekes külső gyengéd lelket takar a mopszoknál

Forrás: petmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció