Így dől el, melyik kutya illik hozzánk

Egyes emberekhez az aktívabb kutyafajták illenek, míg másoknak inkább a csendesebb, kis mozgásigényű fajták közül érdemes válogatni. De milyen kutyát vegyen például az, aki rosszul alszik?

Ahogy az embernek, úgy a legjobb barátjának is saját személyisége van, és bizonyos kutyafajtáknak is megvannak a maguk jellemző tulajdonságai. Van olyan kutyafajta, amit kisgyermekek mellé ajánlanak, míg egy másik fajta az aktív életmódot élőknek lehet ideális társ. Az alábbi lista segíthet, hogy kiválaszthassuk a nekünk megfelelő fajtát.

Kutyák aktív életmódot élőknek

A rendszeresen sportoló, vagy kiránduló emberek mellé egy olyan kutya illik, aki hasonló módon szereti levezetni a felesleges energiáit. Persze minden eb szeret a szabadban futkározni, de a labrador retrieverek, rottweilerek, az ír és angol szetterek vagy a border collie-k valószínűleg egy egész napos túrán is tartani fogják majd velünk a lépést - sőt inkább ők maguk diktálják azt.

A legokosabb kutyafajták A Vetstreet magazin néhány évvel ezelőtt 122 állatorvos bevonásával készített felmérést, amelyben arra keresték a választ, hogy melyek a legértelmesebb, legtanulékonyabb kutyafajták. A lista első öt helyén az alábbiak végeztek - kattintson a részletekért!

Kutyák gyerekek mellé

Szinte bármelyik kutyafajta kiváló társaság lehet a gyermekek mellé, vannak viszont olyan fajták, amelyeket kimondottan ajánlani szokták családosoknak. Marcona kinézete ellenére a bokszer híresen nagy barátja a gyerekeknek, és a szelíd óriás bernáthegyiket is gyakran szokták ajánlani gyermekes családoknak. A beagle is jellemzően gyermekbarát kutyafajta.

Kutyák elfoglalt emberek mellé

Egyes fajtákat néhány percre sem lehet magukra hagyni, míg mások jobban tűrik az egyedüllétet. Az elfoglalt emberek mellé értelemszerűen ez utóbbi fajták egyike illik jobban. Nagyon önálló fajta, és jól bírja az egyedüllétet például az alaszkai malamut, a kínai shar pei vagy az orosz farkaskutyának is hívott borzoi.

Kutyák, amelyek jól bírják a dögönyözést

Sok ember legszívesebben egész nap szeretgetné a háziállatát, viszont nem minden kutya bírja az állandó babusgatást. Az ilyen gazdiknak érdemes például uszkárt, francia buldogot vagy kínai meztelen kutyát befogadnia, ezek a fajták ugyanis soha nem tudnak betelni a szeretetünkkel, és állandóan a figyelmünkre vágynak. Ha emellett azt is szeretnénk, hogy a kutya neszes, jó házőrző legyen, a legjobb választás az angol véreb vagy a beagle lehet.

A buldog horkolós fajta, ezért nem való a rossz alvóknak. Fotó: iStock
A buldog horkolós fajta, ezért nem való a rossz alvóknak. Fotó: iStock

Kutyák kis lakásban élőknek

Minden kutyának kell némi tér, bizonyos fajták azonban beérik kevesebbel is. Egy társasházban élőnek ezért egy kisebb testű, nyugodtabb eb lehet ideális, amelynek a mozgásigénye kielégíthető a rendszeres sétákkal, és az állandó ugatásával nem megy a szomszédos lakók idegeire. Ilyen lehet például a havanese, a chihuahua vagy az affenpinscher.

Kutyák azoknak, akik rosszul alszanak

Ha alvásproblémáink vannak, a legkevésbé arra vágyunk, hogy a kutyánk az éjszaka kellős közepén felkeltsen minket. A rosszul alvók mellé jó társ lehet például a basenji, ami nem tud ugatni (bár csaholásszerű hangot adnak ki, ha idegesek), bár az is igaz, hogy elég energikus fajtáról van szó, amelyet kellőképp le kell fárasztani. Nyugodtabb természetű kutyafajta még az agár, illetve az angol juhászkutya is. A bokszerek és a buldogok viszont kerülendőek, ha nem alszunk jól, hiszen ezek a fajták horkolni szoktak.

Kutyák allergiásoknak

A kutya nyála, szőrzete és lehámló bőre is tartalmaz olyan allergéneket, amelyek megkeseríthetik az allergiások mindennapjait. Rendszerint kevesebb panaszt vált ki például a schnauzer, az uszkár és a portugál vízikutya, így az érzékenyebbeknek érdemes ezeket a fajtákat választani.

Forrás: WebMD

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció