Hihetetlen, mire képes ez a kutya

Magyarországi kutatók először bizonyították, hogy egy állat spontán kategorizálja a tárgyakat. Whisky, a hatéves border collie nagyon különleges kutyus.

Az eb 90 játékának tudja a nevét. Azt, hogy valóban képes-e azonosítani a tárgyakat pusztán a nevük alapján, az ELTE Etológia Tanszék kutatója, Claudia Fugazza tesztelte - írja az Index. Kiderült, hogy igen, a kísérlet során pedig arra is rájöttek, hogy hogyan csinálja.

Whisky nagyon különleges kutyus
Whisky nagyon különleges kutyus

Whisky spontán, tehát nem emberi ösztönzésre kategóriákat alakított ki elméjében a tárgyakról. Ez az emberi gondolkodás egyik alapvető jellemzője, amelyet még semmilyen állatban nem sikerült bizonyítani.

A legokosabb kutyafajták A Vetstreet magazin néhány évvel ezelőtt 122 állatorvos bevonásával készített felmérést, amelyben arra keresték a választ, hogy melyek a legértelmesebb, legtanulékonyabb kutyafajták. Részletek itt.

A kutya játékai négy nagy kategóriába sorolhatók: labdák, gyűrűk, kötelek és frizbik. Minden tárgy neve tartalmazza a kategóriáját, és az egyedi játékot megkülönböztető jelzőt (például piros labda). Mivel minden tárgyat így neveztek el, a kutatók megvizsgálták, vajon az eb a sok hasonló alakú és nevű tárgyból kialakít-e az elméjében spontán kategóriákat.

"A legtöbb kutatást, mely az állatok csoportosítási képességével foglalkozik, az után végezték el, hogy az alanyokat alaposan felkészítették kategóriák felismerésére egy adott tárgykészlet segítségével. Csak az előre meghatározott kritérium elérése után tesztelték képességüket" - nyilatkozta Miklósi Ádám egyetemi tanár, az Etológia Tanszék vezetője, a tanulmány másik szerzője.

Az esetleges csoportosítóképességét úgy tesztelték, hogy olyan labdákat, gyűrűket és más játékokat mutattak neki, amelyeket még sohasem látott. A gazdája a kísérletben azt kérte Whiskytől, hogy hozzon neki egy kötelet a felajánlott tárgyak közül. A kutya nem látta a gazdát a kérés közben, így nem kaphatott tőle egyéb nonverbális jelzéseket, illetve a gazdi nem tanította meg neki a kategóriákat. Whisky ennek ellenére a véletlen választásnál nagyobb sikerességgel kiválasztotta a kötelet, frizbit vagy mást.

"Ez azt sugallja, hogy bár Whisky a játék vizuális tulajdonságaira támaszkodott (pl. annak formájára), megtapasztalva annak funkcióját - például hogyan lehet vele játszani, hogyan mozog - mégis segített neki a döntésben" - így Fugazza.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: