A legjobb kutyafajták extrovertáltaknak

Azoknak, akik folyton úton vannak, szeretik a kalandokat, a társaságot, az izgalmakat, egy hozzájuk hasonló, aktív kutyára van szükségük. Mutatjuk, melyek a legjobb fajták extrovertáltaknak.

Labrador retriever

A legtovább élő kutyafajták Amikor befogadunk egy négylábú kedvencet az életünkbe, érthető, ha szeretnénk, hogy minél tovább velünk maradjon. Az egyes kutyafajták várható élettartama azonban igen eltérő lehet, így érdemes e tekintetben is tájékozódnunk, mielőtt meghoznánk a végső döntést. Részletek itt.

Az American Kennel Club szerint a labrador retriever az Egyesült Államok legnépszerűbb kutyafajtája, és valószínűleg Magyarországon is benne van a top3-ban. "Aktív, barátságos és megbocsátó eb, kiváló azon gazdiknak, akik szeretik járni a világot, vagy olyan társra vágynak, aki hajlandó mindenhova követni őket, minden utasításukat teljesíteni" - mondja dr. Leslie Sinn állatorvos, kutyatréner.

A szakember arról is beszélt, hogy a labrador retriever rendkívül ragaszkodó és figyelmes, tele van energiával, jó úszó és futó, "mindig úgy viselkedik, mint a politikusok a választás évében". Más kutyákkal és a család többi tagjával is jól kijön.

A labrador retriever tele van energiával
A labrador retriever tele van energiával. Fotó: iStock

Golden retriever

Odaadó, intelligens, ragaszkodó, játékos, kedves - csak néhány azok közül a pozitív jelzők közül, amivel Vivian Leven kutyatréner a golden retrievert illeti. "Olyanok, mintha mindig azt mondanák: 'Hé, mi újság? Akarsz játszani velem?'. Imádnak a gazdival lenni" - szögezi le a szakember. A golden retriever ezenkívül energikus úszó, nagyon jól tréningezhető, nem véletlen, hogy a legtöbb vakvezető eb közülük kerül ki. Szereti az életet, ismerősökkel és ismeretlenekkel egyaránt barátságos.

Odaadó és intelligens a golden retriever
Odaadó és intelligens a golden retriever. Fotó: iStock

Corgi

Mind a cardigan welsh corgi, mind a pembroke welsh corgi imádja, ha kint lehet, és emberekkel találkozhat, állítja dr. Mary Burch, az American Kennel Club's Canine Good Citizen program igazgatója. "Atletikusak és ragaszkodók, emellett igazán éber, figyelmes házőrzők. Jól bírják a megmérettetéseket, úgy fizikailag, mint mentálisan, szeretnek versenyeken, játékokon részt venni" - meséli a szakember a fajtáról, amit több száz évvel ezelőtt még madarak vadászatára használtak.

A corgik szeretnek versenyezni
A corgik szeretnek versenyezni. Fotó: iStock

Francia buldog

Remek választás egy extrovertáltnak a francia buldog. Izmos, kitartó, és bár nem igényli az állandó mozgást, remek társ az aktív utazások során. "Ez a kutyafajta imádja a figyelmet, bármit megtenne a gazdájáért, és játékosabb még a gyerekeknél is, akiket egyébként nagyon szeret" - így Leven. Könnyen szocializálódik, barátkozik, igazi családi eb, de az egyedülállók is rengeteg szeretetet, odafigyelést kaphatnak tőle. Keveset ugat, egyik kedvenc elfoglaltsága a séta.

Mindent megtenne a gazdájáért a francia buldog
Mindent megtenne a gazdájáért a francia buldog. Fotó: iStock

Bokszer

Kissé morcos kinézete ellenére a bokszer életvidám, szeretnivaló, ugyanakkor türelmes és jóindulatú fajta, aki minden körülmények között megvédi a gazdáját. Nem véletlenül hívják "gyengéd gladiátornak"! Más kutyákkal is jól kijön, a családot pedig, akinél él, egyesen isteníti. Nagy a mozgásigénye, mindig benne van az aktív programokban - és persze a csibészkedésben is, ezért egy erőskezű, következetes tulajdonosra van szüksége, hangsúlyozza Leven.

"Gyengéd gladiátor" - ő a bokszer
"Gyengéd gladiátor" - ő a bokszer. Fotó: iStock

Cairn terrier

Bár minden terrier társasági lény, energikus és aktív, a cairn azért lehet különösen jó választás, mert nagyon életteli, de nem túlságosan eleven, mutat rá dr. Sinn. Nem ismeri a félelmet, és egy kiadós játék, szaladgálás után nagyon szívesen lepihen a gazdi karjában. A leghíresebb cairn terriert biztosan mindenki ismeri: ő Toto, Dorothy hű társa az Óz, a csodák csodája című filmben. Milyen ügyes kis kalandor volt!

A carn terrier nem ismeri a félelmet
A cairn terrier nem ismeri a félelmet. Fotó: iStock

Forrás: petmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső