A kutyák megérzik a rosszindulatot

A kutyák képesek felismerni, hogy ki milyen ember. Pontosabban mondva képesek eldönteni, hogy ki hogyan viselkedik a többi emberrel.

Hogyan hat az állattartás az emberek testi és lelki egészségére? Részletek itt.

A négylábúak ezeket információkat felhasználva döntik el, hogy onnantól hogyan viselkedjenek az adott személlyel. Mindez ráadásul akár a saját gazdáikra is vonatkozhat, ha éppen ők azok, akik gorombák más emberekkel.

Vizsgálataik során a kutatók arra kérték a résztvevő gazdikat, hogy játsszanak el bizonyos szituációkat, miközben a kutyáik figyelik őket. A gazdik azt játszották, hogy nem tudnak egyedül kinyitni egy tárolót, majd két másik résztvevő segítségét kérték. Az első szituációban az egyik ember csak passzívan állt, míg a másik felajánlotta a segítségét. A második szituációban pedig az egyikük passzív maradt, a másikuk pedig határozottan elutasította a segítségnyújtást.

A kutyák is érzik, hogyan viselkednek egymással az emberek
A kutyák is érzik, hogyan viselkednek egymással az emberek

A bemutatók végén mindkét ember jutalomfalatot ajánlott fel a kutyáknak. Az első esetnél a kutyák mind a kettejüktől hajlandóak voltak elfogadni a csemegét. A második esetnél viszont a legtöbbjük attól, aki nem segített a gazdájuknak, nem volt hajlandó elfogadni a falatot, sőt, általában a hívásukra, a kommunikáció kezdeményezésére sem reagáltak.

A szakértők ebből azt a következtetést vonták le, hogy a kutyák képesek megállapítani, hogy ki a jóindulatú és ki nem az. Éppen ezért, ha legközelebb azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk valakit nagyon nem szívlel, hallgassunk rá, mert könnyen lehet, hogy nagyon is jó okkal viselkedik ellenségesen. A kutatás eredményei a Neuroscience and Behavioural Reviews című szaklapban jelentek meg.

Forrás: townandcountrymag.com

Szeretne befogadni az életébe egy házi kedvencet, de nem tudja, hogy macskát vagy kutyát válasszon-e? Segítünk eldönteni ezt a nehéz kérdést. Részletek itt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: