Vombatok mentenek állatokat a tűzvészben

Az elmúlt napokban számos bejegyzés látott napvilágot a közösségi médiában vombatokról, miszerint saját üregeikben nyújtanak menedéket más állatoknak az Ausztráliában tomboló tűzvész elől. Vajon tényleg ennyire önzetlenek és gondoskodóak ezek az erszényesek?

A tavaly szeptember óta tomboló bozóttüzek mára Magyarországnál is nagyobb területen pusztították ki a növényzetet Ausztráliában. A tűzvészben 29 ember veszítette eddig életét, több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására, az állatvilágban pedig milliárdos nagyságrendűre tehető a lángok áldozatául esett emlősök, madarak és hüllők becsült száma. A példátlan pusztítás közepette némi pozitív színt csempésznek a híradásokra azok a beszámolók, amelyek szerint a vombatok egyfajta mentőmunkásokként igyekeznek megóvni a kisebb állatokat a tűz jelentette veszély elől. Mint azonban azt Jackie French író, a vombatok megmentéséért dolgozó The Wombat Foundation munkatársa az Iflscience.com-nak elmondta, nem valószínű, hogy ez esetben ténylegesen valós gondoskodásról beszélhetünk.

A vombatok föld alatti üregei védelmet nyújtanak a bozóttüzek elől
A vombatok föld alatti üregei védelmet nyújtanak a bozóttüzek elől

"A vombatok rendkívül szűklátókörűek. Többnyire csak az élelemre és a földásásra összpontosítanak. Nehéz feladat lenne számukra, hogy kellően felmérjék és belássák a helyzetet a gondoskodáshoz, nem is láttam még hasonlót egyiküktől sem" - fogalmazott a szakértő, hozzátéve ugyanakkor, hogy azért a lehetőséget ő sem utasítja el teljes mértékben. "A vombatok viselkedése kifejezetten limitált, szinte csak az evésre, alvásra és kaparásra korlátozódik, ha azonban szükség van rá, ritkán képesek meglepően találékonyak is lenni. Ezzel együtt tény, hogy még az anyaállatok sem vigyáznak olyan módon a kicsinyeikre, mint ahogy például a kutyák esetében megszoktuk" - mondta French. Véleménye szerint egyszerűen arról van szó, hogy a többi faj ismeri a vombatüregek helyét, és kellően intelligens ahhoz, hogy menedéket keressen ott.

Vendégszeretet vagy beletörődés?

A vombatok ürüléke meglepő módon kocka alakú. Amerikai kutatók a közelmúltban megfejtették a különös jelenség okát. Részletek itt.

A vombatok által ásott járatok óriási méretűek lehetnek, teljes hosszuk elérheti a 100 métert, ami több kamrát foglalhat magában, illetve több felszíni bejárata is lehet. Ezek az üregek mélyre nyúlnak és jól szellőznek, ennél fogva védelmet biztosítanak a tűzvész elől. A Melbourne-i Egyetem hallgatói kameracsapdák segítségével már korábban is felfedezték, hogy időnként más fajok, így például koalák és nyulak is látogatást tesznek ezekben a járatokban. Mindazonáltal ez még nem jelenti azt, hogy szívesen látott vendégek lennének. "A vombatok hajlamosak harciasan viselkedni" - hangsúlyozta dr. Kath Handasyde, az ausztráliai őshonos emlősök szakértője, a Melbourne-i Egyetem kutatója. Kifejtette, normális esetben a vombatok nagy valószínűséggel habozás nélkül kikergetik a betolakodókat, feltéve persze, hogy egyáltalán észreveszik azokat a hosszú és szerteágazó járatokban.

Jackie French szerint azonban előfordulhat olyan élethelyzet, amelyben a vombatok kevésbé veszik komolyan otthonuk védelmét. "Láttam már vombatokat, amik megosztották a járataikat krízishelyzetben más vombatokkal, kígyókkal, erszényesnyestekkel, oposszumokkal, bandikutokkal, hangyászsünökkel, bettongokkal, sőt, még Bennett-kengurukkal is. Ez viszont jellemzően csak veszély esetén fordul elő, és inkább tűnik fajok közötti toleranciának, mint jó szándékú gondoskodásnak" - szögezte le a szakértő.

Forrás: iflscience.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció