Munkába állt a magyar gluténjelző kutya

Munkába állt Gofree, az első gluténjelző kutya Magyarországon - jelentette be hétfőn a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület.

Milyen vizsgálatokkal mutatható ki, ha szervezetünk nem bírja a glutént? Részletek itt.

Február elején részletes cikket közöltünk a kétéves keverék kutyáról. Remek szaglásának és a kiképzésnek köszönhetően Gofree képes jelezni, ha egy ételben glutén található, így segítve egy cöliákiás kislány, Emma életét. "Ennek a betegségnek nincs gyógymódja, a tünetmentesség szigorú gluténmentes étrenddel valósítható meg. Ez a diéta azonban nem könnyű, mert Emma hiperérzékeny, a glutén legminimálisabb jelenlétére is beindul az autoimmun reakció, és rosszul lesz" - mondta el Sziklai Bengyel Nóra, a kislány édesanyja, Gofree felvezetője.

Gofree, az első gluténjelző kutya Európában
Gofree, az első gluténjelző kutya Európában. Fotó: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

A kutyát a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület készítette fel - olvasható a szervezet közleményében. Gofree március első felében sikeres próbavizsgát tett az egyesület kiképzőivel, a hivatásos segítőkutya-vizsgát azonban bizonytalan időre elhalasztották a koronavírus-járvány következtében. Az eb ugyanakkor az egyesületi vizsgán bizonyította, hogy képzettségi szintje megfelelő, ezáltal megkezdheti munkáját a 11 éves Emma mellett.

Gofree feladata, hogy az ételeket megszagolja, majd jelezze, ha azok akár legminimálisabb mennyiségben is glutént tartalmaznak. A kutya munkája a kislány mellett azért is nélkülözhetetlen, mert sok, amúgy gluténmentes jelzéssel ellátott étel is tartalmazhat minimális mennyiségben glutént, amitől a kislány rosszul lenne. Gluténmentesnek számít az a termék, amelynek egy kilogrammja kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. Gofree ezzel szemben képes akár kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is kilogrammonként, ami már a gluténmentesség határértéke alatt van.

Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit erre a speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob bevonásával sajátították el a magyarországi szervezet munkatársai.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció