Koronavírus: elkészült az első vakcina állatoknak

Oroszországban bejegyezték az első olyan COVID-19 vakcinát, amelyet célzottan állatoknak fejlesztettek ki.

A járvány kitörése óta ismert, hogy a koronavírust nemcsak az emberek, de az állatok is elkaphatják, így az ő védelmükre is szükség lehet a kórokozó megfékezéséhez. Ebben jelet nagy előrelépést az Oroszországban kifejlesztett Carnivac-Cov nevű készítmény, amely specifikusan állatok oltására készült - írja az Iflscience .

Koronavírus: ezekre az állatokra veszélyes Kutatók próbálták kideríteni azt, hogy a vírus miért jelent nagyobb veszélyt bizonyos csoportokra, és miért csak néhány állatra terjedhet át. Kattintson a részletekért!

Az emberek egészségét is védheti az állatok oltása

A vakcina preklinikai vizsgálata 2020 augusztusában kezdődött, amelybe 130 nyércet, 130 macskát, 130 kutyát és 130 görényt vontak be, majd októberben további kísérleteket folytattak macskák, kutyák és néhány más emlősállat bevonásával. A közlemény szerint a tesztek minden szempontból sikeresen zárultak, a vizsgált állatok mindegyikében kimutatták az oltás hatására termelődő antitesteket. A kutatásról azonban nem hoztak nyilvánosságra részletesebb adatokat.

Az orosz Szövetségi Állat-egészségügyi Központ (FGBI) közleménye szerint az oltóanyag már készen áll a tömeggyártásra, a jelenlegi kapacitásokkal napi 10 ezer adag készülhet belőle.

A tervek szerint a Carnivac-Cov kereskedelmi forgalomba kerülhet az országban, az állatok védettségét biztosító két adag csupán 588 rubelbe, vagyis nagyjából 2300 forintba kerül majd.

Az állatokat is olthatják COVID-19 vakcinákkal. Fotó: Getty Images
Az állatokat is olthatják COVID-19 vakcinákkal. Fotó: Getty Images

Nem csak Oroszországban kísérleteznek azonban az állatok koronavírus elleni vakcinázásával. Az amerikai San Diego Állatkert számos majmát oltották be a közelmúltban a COVID-19 elleni oltóanyaggal egy kísérlet részeként. Az itt használt vakcinát, amelyet a Zoetis nevű amerikai gyógyszeripari cég fejlesztett ki, egyelőre nem engedélyezték állatok tömeges oltására, és az sem egyértelmű, hogy a termék forgalomba kerülhet-e a közeljövőben.

Számos különböző állat fertőződött meg SARS-CoV-2-vel világszerte, a hatóságok 115 macska, 81 kutya, 27 fogságban tartott nagymacska és legalább 3 fogságban tartott gorilla szervezetében egyértelműen kimutatták a vírus jelenlétét. Viszont nagyon ritkán jelentették csak azt, hogy a háziállatok súlyosan megbetegednének a fertőzésben, és a tudósok szerint az emberhez legközelebb álló kutyák és macskák sem játszanak fontos szerepet a vírus terjedésében.

Az állatok vakcinázásának az emberek egészsége szempontjából is komoly haszna lehet, hiszen a vírus a fajokat átugorva gyorsabban mutálódhat, így olyan, veszélyesebb variánsok kezdhetnek terjedni, amelyek ellen a jelenleg kifejlesztett vakcinák talán kevésbé hatékonyak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)