Kedvencünk fogait így ápoljuk

A szájhigiénia ugyanolyan fontos szerepet játszik az állatok, mint az emberek életében. Mivel azonban a cicák és a kutyák nem tudnak fogat mosni, a gazdiknak kell gondoskodni arról, hogy fogaik egészségét megőrizzék.

Milyen praktikák nyújthatnak segítséget, ha gyógyszer kell beadnunk kedvencünknek? Részletek itt.

A lepedék és fogkő idővel ugyanúgy lerakódik a háziállatok fogán is, mint az emberekén, és a fog-, illetve ínybetegségek kifejezetten gyakorinak számítanak a felnőtt macskák és kutyák esetében. Hároméves korukra rendszerint a cicáknak és kutyáknak is kialakul valamilyen fogproblémája. Ugyanakkor sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Elvihetjük az állatokat orvosi fogtisztításra, de akár naponta moshatjuk is a fogukat, akárcsak a sajátunkat. Sőt ha valamiért átmenetileg panzióba kell adnunk a kedvencünket, ott is kérhetjük, hogy vigyázzanak a fogaira.

Kedvenceink esetében éppúgy fontos a megfelelő szájhigiénia, mint az embereknél
Kedvenceink esetében éppúgy fontos a megfelelő szájhigiénia, mint az embereknél

Az otthoni, naponta végzett fogmosáshoz szükségünk lesz fogkrémre és fogkefére, amelyekből léteznek speciálisan állatok számára kifejlesztett termékek. Mindig figyeljünk rá, hogy kedvencünk szájméretéhez megfelelő kefét válasszunk. Semmilyen körülmények között ne mossuk az állatok fogát emberek számára kifejlesztett fogkrémmel, mert megbetegedhetnek tőle. Ha kicsi koruktól hozzászoktatjuk a kedvenceket a napi fogtisztításhoz, ugyanúgy a napi rutinjuk részévé válik majd, mint az evés, a séta, a játék vagy az ürítés.

Léteznek olyan speciális tápok is, amelyeket úgy állítanak össze, hogy segítsenek visszaszorítani a lepedék és a fogkő kialakulását. E célra szolgáló rágókák is kaphatók, amelyek felületének olyan a textúrája, hogy azáltal képesek csökkenteni a lepedék lerakódását. Némelyiket speciális, fogvédő hatású anyagokkal is átitatják. Az első pár alkalommal, mikor az állat ilyen rágókát kap, ne hagyjuk vele magára, nehogy elharapja vagy lenyelje, illetve alkalmanként csak néhány percre adjuk oda neki. A hagyományos csontokat inkább hanyagoljuk, mivel amellett, hogy károsíthatják a fogzománcot, a lepattanó darabok felsérthetik az állat nyelőcsövét vagy beleit.

Hogyan kell etetni kölyökkorukban a macskákat és kutyákat? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

Kaphatók még különféle spray-k, szájöblítők, amelyek segíthetnek baktériummentesíteni az állatok szájüregét, és amelyeket általában étkezés után kell használni. Emellett vannak olyan adalékanyagok is, amelyeket a kis kedvencek ivóvizébe keverhetünk, és amelyek szintén gátolják a lepedék lerakódását. Ha ilyet használunk, pár napig mindig figyeljük, mennyit iszik négylábú kedvencünk, nehogy hanyagolja a folyadékbevitelt amiatt, mert esetleg zavarja az adalékanyag íze.

Forrás: vetstreet.com

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)