Jósolt a világhírű mormota: még ennyi ideig tart a tél

Még hat hétig tart a tél Észak-Amerikában Phil, a pennsylvaniai rágcsáló "mormotanapi" jóslata szerint.

Tudta? A mormotajóslás német eredetű hagyományát a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Idétlen időkig című film tette világszerte ismertté.

Észak-Amerikából és a világ más tájairól több ezren gyűltek össze a Punxsutawney nevű pennsylvaniai kisvárosban február 2-án, pirkadatkor a Gobbler's Knob nevű dombocskán, hogy megnézzék: Phil, a mormota odújából előbújva meglátja-e az árnyékát. A néphagyomány szerint ugyanis, ha a mormota nem látja meg az árnyékát, korán jön a tavasz. Amint Phil "üzenetét" bejelentették, az összegyűltek kántálva ismételték: "még hat hét"!

Phil és a jóslata miatt összegyűlt tömeg február 2-án.
Phil és a jóslata miatt összegyűlt tömeg február 2-án. Fotó: Getty Images

Tavaly, amikor online közvetítették a ceremóniát a világjárvány miatt, világszerte mintegy 15 ezren követték az eseményt. Egyébként az 1887 óta vezetett feljegyzések szerint Phil több mint százszor jósolt már hosszú telet. Tíz évről nem találtak krónikát, két éve pedig korai tavaszt "jósolt".

A vetélytárs mást véleményen van

Érdekesség, hogy Punxsutawney Phil "vetélytársa" pont az ellenkező előrejelzéssel állt elő. Egy másik mormota, a New York-i Chuck korai tavaszt vár a Staten Island-i kerületi ügyész, Michael McMahon szerint, aki a helyi állatkertből, azaz Chuck otthonából közvetített eseményen elnökölt. "Nem látta az árnyékát. Korai tavaszunk lesz" - jelentette be McMahon.

Eric Adams, New York polgármestere nem vett részt a ceremónián, de videóüzenetében azt mondta: "Chuck már 1981 óta nagyon pontos előrejelzéseket ad. Azt hiszem, minden New York-i nevében mondhatom, Chuck, légy szíves, ne lásd meg az árnyékodat".

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)