Feromonos termékek kisállatoknál: mik ezek, és mire jók?

Napjainkban nemcsak minket, embereket ér túlzottan sok inger, hanem a körülöttünk élő állatokat is. Egy új családtag érkezése, költözés vagy csupán az a bosszantó macska a szomszédban mind-mind nemkívánatos viselkedéshez vezethet.

Sokan keresik fel az állatorvost stressz okozta tünetekkel, melyekkel nehéz, sőt esetenként lehetetlen együtt élni. A nyugtalan kutya mértéket nem ismerve egész nap ugat, rág, tönkreteszi a kertet, a macska összekarmolja a bútort vagy megjelöli a szőnyeget, ezzel pedig állandó bosszúságot okoznak a gazdiknak. Az állattartók között egyre többen vannak, akik nem szeretnének gyógyszeres terápiához folyamodni a problémák enyhítésére: nekik nyújthatnak alternatívát a feromontartalmú szerek.

Nem mindig ilyen nyugodtak a kisállatok
Nem mindig ilyen nyugodtak a kisállatok. Fotó: iStock

Mik is a feromonok?

A feromonok szagtalan és színtelen kémiai anyagok, melyek segítségével kommunikáció jön létre egy bizonyos faj egyedei között. Ez azt is jelenti, hogy a macskák számára létrehozott termékek nem működnek a kutyákon, és fordítva.

Manapság a macskák és a kutyák többsége családtagként éli az életét, a gazda pedig igyekszik mindent megadni nekik. De vajon azt kapják a négylábúak, amire szükségük van? Más szóval jól ismeri kutyája vagy macskája szükségleteit és jelzéseit? Tényleg magától értetődő, hogy kedvence boldog?

Az állatok a feromonokat az orr és a száj között elhelyezkedő, úgynevezett vomeronazális szerv segítségével érzékelik. Kutatások szerint pedig bizonyos nyugtató hatású feromonok segítenek enyhíteni az állatokat ért stresszt. Hatásukkal a természetes macska- vagy kutyaferomonokat utánozzák, melyek bizonyos ösztönös viselkedésmintákat váltanak ki az állatokból. A feromonok hatására az állatok kiegyensúlyozottabbá válnak, emiatt pedig könnyebben alkalmazkodnak a számukra kellemetlen szituációkhoz is, ami a gazdi számára is megnyugvást ad.

Milyen viselkedészavarok esetén használhatóak a feromonok?

Feromont tartalmazó gyógyászati termékek először macskák számára készültek. Ezek olyan problémák leküzdésében segíthetnek, amelyek utazás során érik az állatot - de megkönnyíthetik egy új macska beilleszkedését is a társai közé vagy egy új családtag érkezésének traumáját. A kutyáknak készült termékek segítséget nyújthatnak különféle stresszel járó helyzetek kezelésében, például utazás, tűzijátékok vagy vihar esetén a hangos zajok, éles fények okozta félelem, de akár a szeparációs szorongás leküzdésében is.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy macskákéval ellentétben a kutyaferomonok nem jelentenek megoldást az agressziós problémák leküzdésére . Továbbá nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a viselkedészavaroknak gyakran egészségügyi okaik lehetnek, ezért a feromonok használatát mindig előzze meg alapos orvosi kivizsgálás.

Hogyan működnek a feromonok?

Számos tanulmány alátámasztja, hogy bizonyos körülmények között a feromonok hatására megnyugszanak a szorongó állatok. Egyes termékek a macskák ún. F3 feromonjaihoz hasonlatosak. Ezek a jelző hatású feromonok duplikálják azokat az illatanyagokat, amelyeket az állat és fajtársai hagynak el természetes közegükben, hogy üzenetet küldjenek a hely biztonságáról. A kutyák számára tervezett készítmények a szoptatós nőstények által termelt feromonokat utánozzák. Ezek a feromonok nyugtatóan hatnak a kölyökkutyákra, erősítik a biztonságérzetüket. Vizsgálatok bizonyítják, hogy feromont tartalmazó nyakörvvel ellátott kiskutyáknál a későbbiekben jóval kevesebb viselkedési problémát észleltek, és az állatok jóval barátságosabbak voltak, mint azon társaik, amelyek nem viseltek nyakörvet.

Hogyan használjuk a feromontartalmú termékeket?

A macskák és a kutyák feromonjai különböző formátumokban léteznek. A diffúzorok nagyszerűek otthoni használathoz: alkalmazásuk során az oldat felmelegszik, és így a levegőbe jutó feromonok egyenletesen oszlanak el.

Utazáshoz törlőkendőt vagy spray-t vigyünk magunkkal. Utóbbit ajánlatos indulás előtt 10-15 perccel egy takaróra vagy akár a gazdi ruhájára permetezni, mielőtt az állatot az autóba tennénk. A permetezés után a feromon körülbelül négy órán át fejti ki hatását. Nyakörvek többféle méretben készülnek, és a kívánt hatás eléréséhez havi rendszerességgel szükséges cserélni őket.

Mennyire biztonságosak ezek a termékek?

Mivel a macska- és a kutyaferomonok nem szívódnak fel a véráramba, bármely gyógyszerrel együtt adhatóak, és mindenféle korú, illetve egészségi állapotú állatnál nagy biztonsággal használhatóak. Mellékhatásról nem számoltak be, és mivel fajspecifikus szerek, veszélytelenek az emberre, illetve a többi háziállatra. Miközben a feromonok nyugtató hatásuk révén sok problémát orvosolhatnak, nem jelentenek minden esetben megoldást. Mindig vitassuk meg az állat magatartásával kapcsolatos aggodalmainkat állatorvosunkkal, hiszen egyes esetekben szükség lehet egyéb viselkedésterápiás módszerek alkalmazására, illetve indokolt esetben orvosi kezelésre is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: