Felcsúton maximum három macskánk lehet

A településen még az önkormányzati választás előtt, külön rendeletben szigorítottak a házi kedvencek tartására vonatkozó szabályokon.

Felcsúton szeptember 17-én, az önkormányzati választás előtt szűk egy hónappal tartottak rendkívüli ülést, amelyen első napirendi pontként a házi kedvencek tartásának szabályairól tárgyaltak - írja az Mfor.hu. A település korábban nem alkotott külön rendeletet ezzel kapcsolatban, egészen mostanáig. Az előterjesztés szerint azért volt szükség a szigorításra, mert a korlátok nélküli kutya- és macskatartás gyakran okozott szomszédok közötti vitát, közegészségügyi problémát és indított el birtokvédelmi eljárásokat.

Szigorodtak a házi kedvencek tartására vonatkozó előírások Felcsúton. (A kép illusztráció) Forrás: iStock
Szigorodtak a házi kedvencek tartására vonatkozó előírások Felcsúton. (A kép illusztráció) Forrás: iStock

A kutya- és macskatartás új szabályai

Milyen kutyája van? Erről árulkodik - a részletek cikkünkben olvashatók.

A szabályozás értelmében, két- vagy többlakásos épületben lakásonként egy, legfeljebb 15 kilogramm súlyú, máshol legfeljebb kettő 15 kilogrammnál könnyebb, vagy egy 15 kilós kutya tartható. Közös tulajdonú udvarban csak akkor lehet kutyát tartani, ha abba minden lakó beleegyezett, ennek hiányában csak a lakásban lehet az eb. A sétáltatást leszámítva kizárólag zárt helyiségben vagy udvarban tartható a kutya, az állatot ezenkívül játszótérre, temetőbe sem lehet vinni.

A macskatartás szabályai is szigorodtak Felcsúton. Függetlenül attól, hogy milyen ingatlanban laki a gazdi, három macskánál többje senkinek sem lehet. Többlakásos épületben két, egyéb ingatlanban három állat tartható.

Írásbeli beleegyezés

Szintén figyelni kell mostantól arra, hogy ha a tartott kutyák és macskák száma meghaladja a fentebb rögzítettet, akkor az már tenyészetnek minősül, ehhez pedig a szomszédok írásbeli beleegyezésére van szükség. Az Mfor.hu egyébként utánajárt, más településen milyen szabályok vonatkoznak a házi kedvencek tartására, de ilyen szigorú előírásokat sehol sem találtak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső