Elpusztult a leghíresebb kóbor macska

Elpusztult Bob, a világ legismertebb utcamacskája. A vörhenyes szőrű állatot a gazdája, James Bowen egykori drogfüggő londoni utcazenész által írt könyvek tették ismertté. A bestsellerré vált kötetek 40 különböző nyelven, 8 millió példányban keltek el.

Miért tartunk háziállatokat? Pálinkás-Panyi Anna pszichológussal és Ujfalussy Dorottya Júlia etológussal beszélgettünk. Részletek itt.

James és Bob sikertörténete 2007-ben kezdődött. A drogfüggő férfi ekkor találta meg a sérült állatot, és úgy döntött, megpróbálja meggyógyítani és felerősíteni. Ezután meg akart tőle szabadulni, de a később Bobnak elnevezett négylábú mindenhová követte, így végül elszakíthatatlanná váltak. Bobbal az oldalán az utcazenéléssel és a hajléktalanmagazin árusításával pénzt kereső James a londoni belváros nevezetességévé vált. Hogy végül sikerült legyőznie heroinfüggőségét, saját elmondása szerint ennek a különleges kapcsolatnak köszönheti.

Bob, a macska és gazdája, James Bowen bestseller író 2016 decemberében Berlinben
Bob, a macska és gazdája, James Bowen bestseller író 2016 decemberében Berlinben

Végül a férfi könyvet írt barátságukról 2012-ben. A kötet magyarul Bob, az utcamacska - Hogyan talált rá a remény egy férfira és macskájára a nagyváros utcáin címen, folytatása pedig Bob szerint a világ címmel jelent meg. A nagy sikernek köszönhetően az első kötetet 2016-ban azonos címmel meg is filmesítették Bobbal a főszerepben. Bowen azóta öt további kötetet is kiadott szeretett macskájáról, és a BBC szerint még idén bemutatnak egy újabb filmet, melyben szintén önmagát alakítja a vörös szőrű kedvenc.

James Bowen szerint Bob megmentette az életét. "Ez ennyire egyszerű. Sokkal több volt mint társ. Vele az oldalamon iránymutatásra leltem, célra, amely addig hiányzott. Több ezer emberrel találkozott, milliók szívét érintette meg. Nem volt hozzá fogható macska és soha nem is lesz. Úgy érzem, mintha kihunyt volna a fény az életemben. Sohasem fogom elfelejteni" - írta Bowen könyveinek hivatalos Facebook-oldalán.

A 14 éves korában elpusztult macska halálhírét Bowen kiadója, a Hodder and Soughton közölte. A könyvbemutató turnéknak és világ körüli utazásoknak köszönhetően Bobnak "hihetetlen élete volt" - írta a kiadó.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: